ГОРЕЩИ ФУТБОЛНИ ЕМОЦИИ НА 1 ЮНИ В АЙТОС

80 деца, техните треньори и съдийският екип с гл. съдия Георги Славов се подредина рано сутринта на 1 юни на зеления терен на градския стадион в Айтос, за началото на Деветия детски футолен турнир по футбол Айтос 2019.  

Осем отбора с деца от община Айтос, родени през 2008, 2009 и 2010 година, участваха в надпреварата за наградите на Община Айтос на традиционното състезание, посветено на Деня на детето.

Състезанието се провежда за девета поредна година. Първото му издание беше по идея и със спомоществователството на италианския предприемач Роберто Фаризели, съдействието на Община Айтос и в сътрудничество с „Антомас” ООД – Болоня, Италия. От 2015 година, организатор на надпреварата на айтоските футболни надежди е Община Айтос. Турнирът традиционно се провежда под патронажа на кмета Васил Едрев.

В турнир 2019-та участваха осем отбора в изключително атрактивната футболна надпревара. За купата на Общината сили мериха отборите на ОУ "Атанас Манчев" гр. Айтос с ръководител Милко Чаушев, ОУ "Христо Ботев" с.Мъглен с ръководител Дида Грудева, на ОУ "Светлина" с.Тополица с ръководител Мехмед Иляз, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с. Карагеоргиево с ръководител Дончо Дончев два отбора на СУ "Христо Ботев" гр.Айтос и отбор "Вихър" с ръководител Милен Минчев и СУ Никола Вапцаров" - гр. Айтос Валентин Герджиков. Тази година участие в състезанието не взе само отгорът на ОУ "Христо Ботев" с. Пирне, заради решаващ мач, не пристигнаха и малките футболисти на "Янтра" - Габрово. Замениха ги други отбори, така че и тази година надпреварата беше мужду осем отбора.

Играха се по два мача едновременно, началните удари в двете игрища даде кметът Васил Едрев. Според регламента, който е традиционен за турнира, арбитрите не вдигаха жълти и червени картони, но изискваха феърплей на терена. Хубавото време, отличният терен и многобройната публика помогнаха за доброто настроение и спортните емоции. Стимул за оспорвана битки бяха и специалните награди на Кмета на Община Айтос. "Идеята на турнира е всеки от малките футболистите да се почувства значим, да създава приятелства, да съпреживява радостта от победата и да преодолява разочарованието от загубата", заяви след откриването на турнира, пред общинското издание кметът Васил Едрев.

Затова бяха и многото награди, медали, плакети и купи за финала на турнира. А раздаването на подаръците започна още преди старта - всеки състезател, треньор и съдия облече чисто нов спортен екип, специален подарък от Община Айтос за Деветия турнир.

Резултатите от футболната надпревара и тържественото награждаване на победителите бяха в късния следобед. Малките футболисти на СУ "Никола Вапцаров" - Айтос се поздравиха с първото място и общинската купа във финалния мач с отбора на СУ "Христо Ботев" - Айтос, който спечели сребърните медали. На третото място се класира отборът на ОУ "Светлина" с. Тополица, за поредна година, четвъртото място зае отборът на ОУ "Христо Ботев" с. Мъглен. Вторият отбор на СУ "Христо Ботев" - Айтос остана пети, следван от тимът на ОУ "Св. Св. Килир и Методий" с Карагеоргиево. На седмо и осмо място се наредиха ОУ "Атанас Манчев" - Айтос и отборът на "Вихър" - Айтос.

Специалната награда на Кмета за Голмайстор на турнира грабна Венци, нападателят на СУ "Никола Вапцаров". Вапцаровец беше обявен и за Най- добър вратар на турнира - престижната награда получи Ерсен. А Мирослав от отбора на СУ "Христо Ботев" съдиите провъзгласиха за Най-ползен играч. Всеки от отборите получи футболна топка с пожеланието на градоначалникът за успешно представяне догодина на Десетия юбилеен детски турнир по футбол.

НП

Снимки