ГОРСКОТО СТОПАНСТВО И ОБЩИНАТА ОТРАНО ТЪРСЯТ РЕШЕНИЯ - КАК ДА СЕ ИЗБЕГНАТ БЪДЕЩИ ПРОБЛЕМИ С ДОСТАВКАТА НА ДЪРВА

Новият директор на ДГС-Айтос Георги Николов на среща с кмета Васил Едрев и кметовете на населени места

Преди две седмици дългогодишният директор на Държавно горско стопанство – Айтос инж. Сахак Сахакян предаде поста на заместника си инж. Георги Николов. На 22 февруари новоназначеният директор проведе първа среща с кмета Васил Едрев и кметовете на всички населени места в община Айтос по щекотливата тема – дървата за огрев за местното население. На срещата присъства и Зам. кметът Калоян Калоянов.

Отрано кметовете и Николов ще търсят решение, за да избегнат евентуалните бъдещи проблеми, свързани с осигуряването на дървесина за топлото на домакинствата „Намеренията ни са да подобрим организацията за доставката на дървесина, тъй като миналата година имаше недостиг. Затова реагираме своевременно, още през февруари. за да може към края на м. септември, когато търсенето на дървесина е най-голямо, проблемът да има решение. За да няма напрежение и всяко домакинство да си получи дървата за огрев“, коментира темата пред НП, Николов.

Шефът на горското призна, че ресурсът, с който разполагат е ограничен. За това са и срещи с кметовете в общините Айтос и Руен - за да могат те по места да си разпределят квотата. Николов обясни още, че по закон, списъците със заявленията се подават до края на м. март. Желаещите декларират какво количество дървесина желаят да закупят. „Когато списъците дойдат при нас в горското стопанство, според количествата, с които разполагаме, определяме какво е максималното количество дървесина за едно домакинство“, уточни директорът на ДГС-Айтос. Той съобщи още, предвидената по-голямата сеч, ще е около селата Раклиново и Тополица.

На срещата с кметовете се очерта най-сериозният проблем – транспортирането на дървесината. „Това е разковничето, което определя цената до крайния потребител, но ДГС-Айтос няма отношение към транспорта. Става дума за местни фирми, всяка от които определя цената за кубик“, заяви Николов. Въпросът касае кметовете на населени места, които уговарят транспорта, а в района, в повечето случаи, той се извършва от местни фирми.

В момента, интересът към закупуването на дърва за огрев е голям, потвърдиха кметовете. Според Щерион Щерионов – кмет на Съдиево, само за час в селото са попълнени 100 заявления. Бяха предложени различни идеи за доставка, с цел крайната цена за домакинствата да бъде по-ниска. А с идеята всички в селото да платят по равно, независимо откъде идва дървесината, Юсеин Юсеин – кмет на Черна могила сподели с колегите си иновативната идея за осреднена цена на транспорта. Стана ясно, че заедно с кмета на Черноград Юмер Иляз ще търсят средната транспортна цена, за да не бъде никой в селата ощетен. Като в същото време ще проведат разяснителна кампания, за да информират населението как се калкулира крайната цена за дървесината.

Част от хората вече са получили дървата си за огрев, затова кметът Васил Едрев настоя за точна и ясна обобщена информация – какво количество дърва за домакинствата в общината са необходими за предстоящия отоплителен сезон

„До 1 март, кметовете да представят в Общината информация за количествата дърва за огрев, необходими за всяко населено място. Тогава ще е ясно каква е необходимостта спрямо квотата. За да търсим решение при евентуалния недостиг “, нареди кметът.

ДГС-Айтос и Общината

Снимки