Градът на орлите се гордее с младите огнеборци и спасители от МПО „Орел-160“

На 9 юли 2015 година в 5:30 часа сутринта изпратихме вапцаровските млади огнеборци на ХІІІ Международно състезание за млади огнеборци и спасители в Република Беларус. МПО „Орел-160“ при СОУ „Никола Й. Вапцаров“ получи поканата за състезанието от Министъра на извънредните ситуации на Беларус като признание за постиженията на отбора през годините.

Ето и съставът на отбора: ръководител – капитан инж. Мариян Маринов, треньор – мл. експерт Костадин Лалев, педагог – Иванка Лалева и учениците Мирослав Тодоров, Християн Костадинов, Янислав Малчев, Йоан Маринов, Хакан Мехмед, Елиф Сабри и Антония Петкова.

След двучасов полет до столицата Минск, нашият отбор се отправи към Гомелския инженерен институт с лицей, в който се подготвят кадрите за поделенията на Министерството на извънредните ситуации на Беларус. На тазгодишното състезание участват отбори от петнадесет страни - Италия, Сърбия, Украйна, Армения, Грузия, Киргизтан, Казахстан, Латвия, Литва, Молдова, Полша, Русия, Беларус, Азърбейджан, Бъгария. Заедно с отборите на другите 14 държави участнички Вапцаровците участваха в тържественото откриване, проведено на 10 юли 2015 година. Домакините се бяха погрижили за топлото посрещане, включително с национални трапези за всички отбори според страната, от която идват. След общата снимка с другите отбори, айтоските орли се отправиха към парка на лицея, където се проведе Вечерта на приятелството. Всяка страна се представи със своите таланти – танци, песни, игри. Вечерта завърши с голям лагерен огън, около който границите между държавите и разстоянията изгубиха своето значение.

На следващия ден, 11 юли, събота, беше националното представяне на всяка страна участничка в състезанието „Визитна картичка“. Нашият отбор се представи със специално подготвен танц, съчетаващ фолклорни и акробатични елементи, който обра аплодисментите на публиката и спечели петото място в класирането.

Денят продължи със състезания по дартс и занятия по оказване на първа помощ на пострадали при бедствия и аварии. Състезателите имаха възможонстта да се обучават на тренажорите на института за работа с различни видове пожарогасители, прицелване на струята на пожарогасителя, преценка на ситуацията и рисковете, запознаха се с техническото оборудване на екипите за справяне с извънредните ситуации в Беларус.

В спортната зала на лицея нашите огнеборци показаха своите завидни умения по тенис на маса на импровизирания муждународен турнир.

На 12 юли, неделя, започнаха тренировките за първото истинско огнеборско състезание – „Преодоляване на препятствия“. В това състезание участниците трябва да бягат, да лазят, да се катерят, да преодоляват разстояния чрез скок и люлеене, да стрелят. Най-важна обаче е екипността, защото някои от дисциплините изискват съвместната работа на всички в отбора. Въпреки че този вид дейности не са застъпени в подготовката на нашите огнеборци, те се справиха и завоюваха десетото място. Вечерта се проведе конкурсът „Мис“ и Елиф Сабри получи тилтата „Мис грация“.

На 13 юли, понеделник, се проведе състезанието „Пожарникарска щафета“, на която МПО „Орел-160“ се представи повече от достойно и защити мястото си на един от най-добрите отобри от млади огнеборци в България. Състезанието включваше преодоляване на препятствия, разставяне и работа с оборудване за борба с пожари.

Същата вечер се проведе конкурсът „Мистър“. Хакан Мехмед заслужено поучи титлата „Мистър“ след като впечатли журито със своето представяне – визитка, в която той разказа за себе си със снимки, музика и думи, танц, с който грабна журито и зрителите и „Обяснение в любов“, в което изяви своите неизчерпаеми артистични заложби.

На 14 юли, вторник, организаторите изненадаха участниците в състезанието с екскурзия до град Гомел, която включваше и разходка с корабче по река Сож и посещение на двореца на Румянцеви и Паскевичи.

На 15 юли, сряда, се проведоха две състезания - "Спортландия" и "Първа медицинска помощ", в което орлите заеха шесто място. В състезанието "Спортландия" участниците имаха задачата да покажат своите пъргавост, сръчност и точност. "Първа медицинска помощ" даде възможност на нашите състезатели да покажат своите умения за оказване на първа помощ на пострадали - различни видове превръзки, обездвижване, изнасяне с носилка.

На 16 юли, четвъртък се проведе състезанието за изработване на постери за риска от това децата да остават сами вкъщи и как могат да предизвикат пожар. Нашият отбор прояви творчество и разказа за рисковете в рими и изображения, с което завоюваха шесто място.

На 17 юли, петък, беше проведена последната дисциплина – „Полево обучение“. Орлите завършиха състезанието с три медала.

В крайното класиране на международното състезание айтоските Вапцаровци заеха осмо място. С гордост можем да отбележим, че участието на МПО „Орел-160“ при СОУ „Никола Й. Вапцаров“ е най-успешното българско участие на Международното състезание за млади огнеборци и спасители в Беларус до сега.

Здравко Димов - учител в СОУ "Никола Вапцаров" - Айтос

 

 

Снимки