ГРИПНА ВАКАНЦИЯ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ОБЩИНА АЙТОС

Обявена беше грипна епидемия в Бургаска област, считано от 25 януари /събота/. Решението е взето от Областния противоепидемиологичен щаб - Бургас, който заседава на 24 януари 2020 г. Учениците от всички 13 общини, включително и община Айтос, са в грипна ваканция от понеделник, 27 януари до петък, 31 януари, включително.

До петък, 24 януари, в училищата на територията на Община Айтос, заболеваемостта е била 33%, и 50% - в детските градини, съобщиха от Дирекция "КОВЗС" в Общината. По нареждане на кмета Васил Едрев, през миналата седмица, екипът на дирекцията всеки ден водил на отчет броя на децата в класните стаи.

Констатацията е, че броят на заболелите деца и ученици плавно се покачва.
В сила влизат следните противоепидемични мерки за снижаване на заболеваемостта: Обявяване на грипна епидемия на територията на област Бургас, считано от 25.01.2020 г.; Ппреустановяване на учебните занятия във всички училища на територията на  13-те общини в област Бургас за периода 27.01.- 31.01.2020 г. включително; Преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

Детските градини работят, но в режим на "засилен филтър". Ограничава се достъпът на родители и външни лица. От Щаба за борба с грипа и острите респираторни заболявания апелират към гражданите да избягват посещаване на събития от масов характер. Щабът ще разгледа ситуацията в област Бургас отново през следващата седмица.

Кметът Васил Едрев се обръща с апел към родителите да следят и да ограничават контактите на децата по време на извънредната ваканция.

НП

Снимки