117 хил.лв финансова подкрепа получи айтоската болница

Близо 117 хил. лв ще получи допълнително от държавата през тази година Многопрофилната болница за активно лечение в Айтос /МБАЛ ЕООД/. Парите са за подкрепа на болниците от отдалечени и труднодостъпни райони.

МБАЛ ЕООД - Айтос влезе в списъка за финансиране, благодарение на бързата реакция на Общинската администрация. През м. февруари т.г. Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ стартира процедурата за набиране на предложения за подкрепа на болници като айтоската, които приемат пациенти от населени места с отдалеченост над 40 км от областните стационари. В посочените от Сдружението срокове, Община Айтос кандидатства за допълнителното финансиране на МБАЛ. Според изискванията, Зам. кметът Мариана Димова и екипът й изпратиха пълната информация за отдалечените населени места от общините Айтос и Руен, които айтоската болница обслужва.

"Това целево финансиране за болниците беше традиционно преди време. В последните 4 години, обаче, средства за болниците в отдалечени и труднодостъпни райони не се привеждаха. Сега, през 2015 г. ще получаваме всяко тримесечие по една четвърт от предвидената сума, това са около 9 хил.лв. Те ще гарантират на болницата финансово спокойствие, най-вече по отношение на заплатите в дружеството.", коментира новината пред НП д-р Паруш Парушев.

Снимки