Иконостас от гръцки мрамор готвят за новия храм в парка

За първи път, мраморен иконостас ще краси църква в Айтоско. Иконостасът за новостроящия се храм "Св. Йоан Кръстител" в парка вече е изработен от айтоския майстор каменоделец Димчо Стефанов. Тези дни започва монтажа на отделните части, научи НП.

Мраморът е гръцки от град Кавала. Откриването на храма в "Слаавеева река", Църковното настоятелство на храм "Св. Димитър" готви за началото на м. септември, не по-късно от 15-то число. Негово Високо Преосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий ще води службата за освещаването.

Почни напълно готов е и новият храм в с. Ръжица, откриването ще е в края на м. август т.г. В Руен пък до 10 дни ще приключи грубия строеж и покриването на строящият се храм "Св. Георги Победоносец" в самия център на селото. В края на миналата седмица започна изработването на оградните стени. Тъй като сградата е голяма, срокът за освещаването на храма е началото на следващия летен сезон.

От айтоските села, в които има християнска общност, само в с. Дрянковец няма черква. Но пък преди години, на мястото на старата църква "Св. Рождество Богородично" е поставена метална вишка с камбана. Тя е на излязъл от строя, кораб на българския военноморски флот. Вместо да бъде унищожена с ритуал, каквато е традицията, благодарение на адмирал Мотев, днес камбатата бие в центъра на селото. Оставена е в "кораба" на църквата, която е символ на кораба на живота, твърдят местните. През 50-те години на м.в. храмът е съборен за изграждане на младежки културен дом, научи още общинското издание.

С много малки изключения, във всяко населено място в духовната околия има православен храм или параклис. 100-годишна е църквата "Св. Архангел Михаил" в с. Караново. През последните години бяха изградени църкви в селата Лясково, Съдиево и Пирне. Тази седмица стана факт и параклисът в с. Черноград.

НП

 

Снимки