ИНВЕСТИРАТ 308 ХИЛ. ЛВ В РЕМОНТА НА ИНФЕКЦИОЗНО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ-АЙТОС

ПО ПРОЕКТ НА МЗ, ИНВЕСТИРАТ 308 ХИЛ. ЛВ В РЕМОНТА НА ИНФЕКЦИОЗНО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ-АЙТОС

Финансирането е по проект „Укрепване капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи“ на МЗ, партньор по проекта е общинската болница

Община Айтос започна голям ремонт на Инфекциозно отделение в МБАЛ-Айтос ЕООД. До реновирането на най-старото болнично отделение се стигна след като Общината получи покана за включване на МБАЛ - Айтос ЕООД като партньор на Министерството на здравеопазването -  за подготовката и изпълнението на проектно предложение по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Мерки за справяне с пандемията“ по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Поканата получи одобрението на Общинския съвет, подписано беше споразумение, според което МБАЛ - Айтос ЕООД е партньор по проект „Укрепване капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи“ на Министерство на здравеопазването

В момента, в отделението, в което по време на пандемията се лекуваха болни от ковид, няма медици и болни. Там са работниците, които изпълняват дейностите по проекта, видя НП. Инвестицията за реновирането е на стойност 308 138. 22 лв с ДДС.

Инфекциозно отделение не е ремонтирано основно от създаването на болницата. Сега, ремонтните дейности обхващат болничните зали и манипулационната, кабинети на лекари и медицински сестри, сервизни помещения, коридори и част от покрива над отделението.

Кметът на Общината Васил Едрев беше на място, за да види как се справя изпълнителят. "През последните години тук бяха лекувани много пациенти при трудни условия за работата на лекарите и персонала. Промените ще подобрят качеството на болничното лечение. Надявам се, че и медиците и пациентите им ще се чувстват по-добре след този основен ремонт", коментира градоначалникът.

При ремонтните дейности, в Инфекциозно отделение ще се модернизират елинсталацията, вентилационната, кислородна система и отоплението. Вече се полага и антибактериално подово покритие във всички помещения.

По предвижданията на МЗ от 2021 г., /които не е ясно дали са актуални/ след ремонта, трябва да бъдат доставени легла и съвременна апаратура за всички обхванати по проекта лечебни заведения в страната.

НП

 

Снимки