ИПБ - София с предложение за експертен доклад с мерки за организация на движението по опасния път

На 30.09.2021 г. експерти на Института за пътна безопасност - София извършиха инспекция на организацията на движението на опасния участък от Републикански път ІІІ - 208 в град Айтос. Срещнаха се с медии и представители на протестиращите, които им представиха 9 предложения за обезопасяване на пътя.

По-късно, представителите на Института бяха на среща с кмета Васил Едрев, на която и присъстваха членове на Инициативния комитет на протестиращите. Визитата на екип на Института, се случи само ден след редовното заседание на Общинския съвет, на което кметът и съветниците обсъждаха идеята за външни експерти, които да предложат нова организация на движението на опасния участък.

Председателят на неправителствената организация Богдан Милчев предложи експертите на Института в областта на пътната безопасност, да изготвят доклад с мерки за нова организация на движението. "В Айтос има гражданска енергия, и ние искаме да покажем какво предлагаме за решаването на проблема. И това няма да ви струва нищо", заяви в кабинета на кмета, Милчев.

Стана ясно още, че докладът с проект за организация на движението може да бъде готов до седмица, и ще съдържа краткосрочни и дългосрочни пътни мерки. Ще бъде изготвен от мултидисциплинарен екип и подписан от сертифициарни експерти. "От Общината искаме да създаде условия за обществено обсъждане на тези мерки. Ако айтозлии са съгласни, и ние като експерти ги убедим, Общината ще трябва да наложи изпълнието на този доклад, като работим всички заедно "до дупка". Вярвам на нашите ексепрти, защото с тях сме решили множество проблеми", заяви председателят на Института.

Докладът на Института ще бъде представен в Айтос публично в близките дни, точната дата и час ще станат известни още в четвъртък. Ще бъдат поканени представители на институциите, медии, общинските съветници и членовете на Инициативния комитет на протестиращите. "За нас ще е предизвкателство да защитим публично мерките, които ще предложат експертите от Института - хора с доказан опит. Ще поканим АПИ, МВР, всички, които имат отношение към движението по този път. Ще направим презентация, ще чуем и хората, защото може би не всичко, което им предложим ще им хареса. Накрая, ще излезем с решение по целесъобразност, а не по консенсус. Защото при 200 човека има 80 мнения. А мерките касаят сигурността на хората от град Айтос и трябва да са експертни", каза Милчев.

На въпроса на НП, ще бъдат ли приети и съответно изпълнени от АПИ, мерките, предложени в доклада на Института, Милчев отговори: "Когато има одобрен план от Общината, минало е обществено обсъждане, за проблем, който касае хората, отговорните институции няма какво да правят - те ще го приемат. Въпросът е дали ще го изпълнят? Но ние сме дошли да помогнем".

Снимки