ИВАНА ДАВА СТАРТ НА „СЛАВЕЕВИ НОЩИ 2015” ТАЗИ ВЕЧЕР

Точно в 20.00 часа, на 5 юни, на сцената в парк „Славеева река” в Айтос, с концерт от народни песни ИВАНА ще даде старта на тридневната фолклорна фиеста "Славееви нощи 2015". Това ще е поредното 47-мо издание на айтоските празници, които всяка година в началото на м. юни организират Община Айтос и НЧ „Васил Левски 1869”

        "Славееви нощи" са най-старото фолклорно събитие в региона.

Инициирани са от композитора Филип Кутев през 1968 година. И до днес Празниците са живата връзка между известния български композитор и неговия роден град, между сем. Кутеви, Ансамбъл "Филип Кутев" и Айтос. Приживе, Филип Кутев е почетен гост на всички издания на "Славееви нощи" до 1982 г.

След смъртта на композитора, председателството на журито на празниците поема съпругата му Мария Кутева. Наричат я духовната майка на ансамбъл "Филип Кутев", помагала за подготовката и създаването му и работила за него до сетния си час. Именно на нея ансамбълът дължи преоткриването и обработката на прекрасните български песни "Полегнала е Тодора", "Лале ли си, зюмбюл ли си", "Айде слънце зайде" .

От 2003 г., традицията продължава дъщерята на композитора – проф.д-р Елена Кутева – Директор на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” – София. В продължение на повече от едно десетилетие проф. Кутева е почетен Председател на журито на „Славееви нощи”.

       Първите фолклорни празници се провеждат през 1968 година

под формата на преглед на художествената самодейност на съставите на Народно читалище „Васил Левски 1869” – Айтос. Още тогава, Филип Кутев предлага празниците да бъдат посветени на българския фолклор и на откриването на млади таланти.

      От 1995 г. до 2000 г. конкурсите на тридневния фолклорен празник са само за деца и младежи до 18 години. От 2000 година, до сега, се провеждат седем конкурса в три възрастови групи за обработен и изворен фолклор. На практика, няма възрастови граници за участие на сцената на "Славееви нощи"

      През годините, много млади таланти тръгнаха към голямата сцена след изявите си на айтоските празници. „Славееви нощи” се превърнаха в своеобразен мост между поколенията, защото но един уникален начин стимулират у децата и младите хора интереса и любовта към музикално-певческото и танцово изкуство, към автентичния и обработения български фолклор. Фестивалът утвърждава живата народна песен, инструменталната музика и танца като един от приоритетите на съвременната ни култура.

       Не случайно айтоските празници се провеждат всяка година в началото на месец юни. Успоредно с тях, Айтос чества годишнините от рождението на техния създател – Филип Кутев.  Тази година през юни, айтозлии ще отбележат 112-та годишнина на композитора.

       И в най-трудните за Община Айтос години,

традицията за провеждане на празниците не беше прекъсната. Защото тази традиция се крепи на искрената и дълбока привързаност и любов на местните хора към българската народна песен и танц, на желанието им да предадат на децата и внуците си красотата на народностните ритми и багри. Фестивалът на младостта и талантите в Айтос среща подкрепата на всички местни институции, политическите партиите, обществените и родолюбивите организации.

      Празниците са един от символите на Айтос. През годините айтоските фирми, организациите и гражданите дават своя принос за подготовката и провеждането им, независимо от етническата, религиозната и партийната си принадлежност.

Тази година Празниците ще продължат три дни на откритата сцена в парк „Славеева река” и ще включват седем конкурса за изпълнители и състави. Компетентно жури с председател проф. д-р Елена Кутева ще търси млади таланти и ще оценява участниците. В рамките на тазгодишното издание са включени и три фолклорни концерта на местни и гостуващи фолклорни състави.

Наградите на "Славееви нощи 2015".

Айтоските празници привличат участници в конкурсите от всички етнографски области не само заради неповторимата атмосфера, но и заради щедростта на организаторите. Наградният фонд е осигурен от Община Айтос и десетки спомоществователи. На класираните участници на първо, второ и трето място в трите възрастови групи – до 14 години, до 18 години и над 18 години, в отделните категории се присъждат парични награди. И тази година ще бъдат връчени специалните традиционни награди:

Награда на Кмета на Община Айтос

- „ЗА НАЙ-ЯРКО МЛАДО ДАРОВАНИЕ НА „Славееви нощи 2015”

Награда на Ротари клуб - Айтос

- За най-добър участник от Айтос в конкурсите на "Славееви нощи 2015"

Награда на "АГРОДАР БЪЛГАРИЯ"ЕООД - Айтос с управител Дарина Ташкова

- ЗА НАЙ-МАЛЪК ТАЛАНТЛИВ ИЗПЪЛНИТЕЛ НА БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПЕСЕН - АВТОРСТВО НА ФИЛИП КУТЕВ

 

 

Снимки