Изграждат халетата на завода за фитинги в Айтос

От две години собствениците на завода за радиатори в Айтос Красимир Янкулов и Красимир Апостолов са единствените производители на лири за баня в България. Технологиията е разработка на екип на фирмите им "Лукс радиатори" и "Интер фитингс". Приятели и съдружници са от 20 години. Единодушни са, че доверието и приятелството са важно условие за успешен бизнес.

В момента предприемчивите бургазлии

разширяват производството в Айтос с финансиране по проект за Енергийна ефективност. на Оперативна програма "Конкурентноспособност". Първият етап от проекта включва изграждането на две халета на съседен до завода терен. Халетата се изграждат за ново производство - на фитинги, части, необходими за сглобяване на радоатори.  Металните конструкции са вече готови, видя обективът на НП

Проектът обхваща разширение

на досегашното производство на радиатори и създаването на ново. Производствата са взаимно свързано, крайната цел е построяването на четири нови халета. Освен че ще произвеждат фитинги, в новите цехове ще бъдат монтирани и галванични линии, които да нанасят покритие върху частите, научи още НП.

Като начало в двете свързан производства ще работят общо 50 души. При добро стечение на обстоятелствата, броят на работниците може да стигне и до 120 души, твърдят Янкулов и Апостолов.

Производството е основно за износ -

за Гърция, Македония, Европейския съюз и Русия. Технологията е уникална не само за България. Водещи фирми в Европа все още не са я въвели. Един фитинг се изработва за две секунди, твърдят собствениците.

Научихме още, че фитингите ще се произвеждат от специален метал, но не е със специално предназначение и, че технологията е все още тайна.

"Реакцията на Община Айтос беше много бърза

и адекватна във връзка с важни за нас документи и решения. В малките общини нещата като че ли се случват по-лесно. Общинската администрация реагира положително и най-важното - навреме. Защото в бизнеса времето е най-важно. Когато нещо трябва да се случи - то трябва да се случи в определено време. А когато попаднеш на вяла администрация, трудностите стават още повече. Мога да дам много примери от много места в страната. Айтоската администрация реагира много добре и навреме на нашите проблеми.", заяви пред общинското издание Красимир Янкулов.

НП

 

Снимки