205 кандидати за 29 мандата в местния парламент в Айтос

205 е общият брой на кандидатите за общински съветници в община Айтос. Тъй като мандатите са 29, от тях, 29 ще бъдат избрани, за да представляват гражданите на общината в местния парламент. 176 ще останат извън заседателната зала, шанс да се включат отново в надпреварата ще имат отново след четири години.

21 партии и коалиции бяха регистрирани за участие в местни избори - 2015 до 14 септември, от тях листи с кандидати за общински съветници регистрираха общо 17.

Общият брой на кандидатите за кмет на Община Айтос е шест, няма независим участник в надпреварата.

Кандидатите за кметове на кметства са 26. В осем от населените места на общината има само по един кандидат. На практика, в селата Зетьово, Малка поляна, Мъглен, Пещерско, Поляново, Раклиново, Съдиево и Черна могила имената на кметовете през следващия мандат са вече ясни, тъй като конкуренцията им на изборите ще бъде нулева.

В с. Дрянковец за кметският стол ще спорят трима, трима ще щурмуват и кметството в Караново. По трима кандидати за кмет има и в селата Тополица и Чукарка. В Карагеоргиево кандидатите са двама, двама ще мерят сили в още две населени места - Пирне и Черноград. Единственото айтоско село, което през м. ноември т.г. ще се сдобие с кметски наместник, назначен от общинския кмет е с. Лясково.

Сравнението с местни избори - 2011, на 23 октомври сочи, че през 2015 г. кандидатите за кмет на Община Айтос са с четири по-малко /през 2011 г. са били 10/.

Преди четири години, партиите и коалициите, които са регистрирали листи с кандидати за общински съветници са били общо 39, при 17 през 2015 г.

НП

Снимки