КАРАНОВО ОТБЕЛЯЗА ДВОЕН ПРАЗНИК

С ВОДОСВЕТ, ГОЛЯМ КОНЦЕРТ И ДЪЛГИ ХОРА КАРАНОВО ОТБЕЛЯЗА ДВОЕН ПРАЗНИК

690 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕ НА СЕЛОТО И 130 Г. ХРАМ "СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ"

1332 година! Не, няма печатна грешка - това е годината, в която е създадено айтоското село Караново. Аналите, запазени в Сливенска митрополия, категорично сочат, че точно тогава, преди 690 години, 30 български семейства се заселват на около осем километра, югозападно от Айтос, в местността Юртата, за да сложат началото на селището Азаплий /Карново/.

Горди с родовия си корен и с богатата си история, карановци отбелязаха тържествено кръглата годишнина от рождението на селото, на 24 септември. Големият празник, подобаващо заечете и друга една кръгла годишнина - 130 г. от създаването на единствения православния храм в селото - "Св. Архангел Михаил". Селото е преименувано е на Караново през 1934 г. Според разказите на местните - по това време в селото върлувала болест, погубваща много хора. Наричали я "каран" - черна болест - та от там и - Караново.

Водосвет за здравето, спасението и благоденствието на карановци, отслужен от енорийски свещеник Ромил Георгиев, събра домакини и гости в карановската църква. Основният камък на храма е положен на 3 май 1892 г. В първото църковно настоятелство са избрани Нено Христов, Гани Стоянов, Стамат Костов, Коста Тодоров. Храмът е обзаведен с дарения от местни хора - Костадин Караиванов, Кольо и Яно Димчеви, дядо Богдан Златанов, Стоян Тодоров, Ради Великов и др. В чест на патрова на църквата, всяка година на 21 ноември в селото се устройва събор. "Днешният празник е и мой празник, по причина, че тук в този храм съм направен за първи път иподякон. Окриля ни Св. Ахрангел Михаил, който е военачалник, а Краново е село на воини, в което трябва да има родолюбие. Благодаря на кмета, на настоятелите, на всички вас, защото още в първия ден, когато стъпих в този храм като енорийски свещеник ме приехте с широко сърце в своите обятия. Искам да честитя този празник, който е за всички миряни, това е нашият празник..", каза в словото си в храма отец Ромил.

Леко и спокойно се диша в Караново - и въздухът е чист, и хората усмихнати, и природата - красива, а улиците им като градските - асфалтирани. Кметът Николай Ненков сърдечно посреща съселяни и гостите. До него - секретарят на Кметството Мария Вълканова и секретарят на Народно читалище "Петър Житаров 1928", Тодорка Димова. Те тримата са и главните организатори на Карановския празник. Решили, че двете годишнини са изключителен повод да бъдат почетени и историята, и настоящето, и няколко поколения карановци, оставили незаличими следи в родното място. И с рядко срещан вече, възрожденски ентусиазъм се захванали да организират тържеството. Все пак - не всяко село може да се похвали с 690-ти рожден ден.

Слънчев и топъл се оказа Деня на Караново, много бяха и гостите. Да подкрепи карановския екип, пръв пристигна кметът на Община Айтос Васил Едрев. Празникът уважиха Пламен Янев - Зам. областен управител на област Бургас, генералът от запаса Галимир Пехливанов, който е роден в Караново, представители на политически сили в областта, айтоски общински съветници, кметове на населени места, читалищни секретари и дейци, и много граждани с карановски корен.  Имаше и представители на Института по растително генетични ресурси в Садово, които гостуваха на един от спонсорите на празника - "Агродар България" ЕООД - Айтос. Тук беше и ромънският представител на международна компания за препарати за биологично производство, който е гост на агрофирмата. ""Агродар България" ЕООД - Айтос са изключително иновативни, радетели на българските сортове. По-голяма част от стопанството е заето с български сортове, което е комплимент към родната селекция", беше оценката на представителите на Института за аайтоската аргофирмата, която обработва земи и в землището на Караново

В празничното си обръщение към съселяните и гостите, кметът на Караново Николай Ненков благодари за приноса им за развитието на селото. "За всички нас, карановци, родната земя е безценна. Тук слънцето свети по-ярко, тук хълмовете са по-зелени, тук хората са по-добри. Защото тук са родните домове, тук живеят най-близките ни!

  Година след година предците ни са изграждали селото. С вярата, че градят нашето бъдеще. И с надеждата, че ние, техните наследници ще продължим делото им. През последните години постигнахме мечтата на много предишни поколения. Изграден беше нов асфалтов път, обновена беше централната улица, която преминава от единия до другия край на селото. Това е огромна инвестиция в бъдещето на Караново, за която искам да благодаря от Ваше име на кмета Васил Едрев, на Общинския съвет и на общинската администрация", каза още в словото си Ненков и подчерта, че карановци са безпрецедентен пример за силната връзка с родния край. И отправи призив към всички с карановски корен е: "Връщайте се по-често в родното място, защото карановци почитат своя род!"

Кметът на Община Айтос Васил Едрев сърдечно поздрави карановци за двойния празник и изрази почитта си към първосъздателите на селото, към дарителите и строителите на 130-годишния карановски храм.  "Благодаря на всички Вас, които днес, с делата си градите бъдещето на Караново, въпреки трудностите. Вярвам, че и в годините напред ще имате много поводи за гордост и моменти на истинска удовлетвореност! Защото дълбоките корени, Ви дават заряд да надграждате постигнатото! Нека домовете Ви са пълни с мир, вяра и любов! Нека празниците Ви са повече!", бяха пожеланията на кмета Васил Едрев към жителите на селото.

Икона на Св. Архангел Михаил за юбилея на храм поднесе градоначалника на свещеник Ромил Георгиев. Картина на айтоската художничка Димитрина Мургова - Желева пък беше подаръкът на Община Айтос за Кметство с Караново.

Областният управител на Бургас Мария Нейкова изпрати чрез Зам. областния управител Янев, Поздравителен адрес послучай кръглите годишнини. Кметът на селото Николай Ненков удостои с Плакет и Диплом заслужили карановци, които с труда си са допринесли за развитието на земеделието, икономиката, културата и социалния живот. Местни хора, работили десетилетия в различни служби в Караново получиха грамоти.

Големият концерт пред читалището събра десетки таланти - Петя Костадинова и Владислав Василев, децата от ДГ с. Караново с ръководител Стефка Стоянова, Детският танцов състав "Здравец" при НЧ "Петър Житаров-1928" с. Караново. Деца-самодейци с ръководител Тодорка Димова рецитираха вълнуващи стихове за родното село. В концерта участваха и  Група за народни песни гр.Айтос, с ръководител Пенка Димова, Фолклорна танцова група "Тракийци" при НЧ "Обнова-1923" гр. Бургас, кв. Ветрен, с ръководител Нели Ненкова,  Акробалет "Тиара" гр.Айтос, с ръководител Златина Колева, децата от Клуб по спортна акробатика "Орел" гр.Айтос с треньор Катя Цанева и народната певица Цветелина Стойчева

От водещия Веселин Ханджиев присъстващите научиха още за историята на селото. По време на Османското владичество Караново се управлявало от Осман бей. По имената на трите му съпруги, и до днес са запазени наименованията на местностите наоколо - "Фатмелика", "Фиерлъка" и "Инджирлъка". От това време са и големите български родове в селото - Радиоловите, Чочооловите, Урумовите, Камбурските, Терзийските, Яланджиите и др.

Смесено училище, до четвърто отделение е открито през 1875 г. Преподавали двама учители, които водили слети класове с общо 54 ученици. Преди 100 г., през 1921 г., в селото е открито основно училище. Най-дългогодишен директор на училището е Ганчо Пехливанов, а най-дълги години в селото учителстват Иван и Гина Узунови. През същата тази 1921 г. учиетли в Караново са Добра Дрезова, Георги Далакчиев, Мария Василева и Жейна Жечева. През 2007 г., поради малкия брой на децата, карановското училище е закрино. Но пък и до днес, отворена за децата на с. Караново е детската градина, открита през 1974 г.

Знае се и историята на местното читалище, създадено през 1928 г. Същата година, грпа ентусиасти събират по 15 лв членски внос и провеждат първото читалищно заседание, на което решават, новородената читаилщна институция да се казва "Светлина". Председател на Читалищното настоятелство е Неделчо Вълчанов, Зам. председател Въльо Николов, а Секретар Иван Тенев. Читалищното дело стартира с 30 читалищни членове, през 2022 г. броят им е 180. Днес читалището носи името на родения в Караново първи кмет на Бургаската комуна Петър Житаров, дарил през 1938 г. книги, на стойност 5 хил. лв.

След освобождението от турско робство, Караново е обявено за община, в чийто състав влизат селата Чукарка, Драгово, Вратица, Внарско, Малка поляна, Пирне и Кръстина, а през 1939 г., с доброволен труд, е довършена сградата на селското Общинско управление /сега Кметството/. През 1963 г. селото е водоснабдено и във всеки дом вече има питейна вода.

След 9 септември 1944 г. за кмет на общината е избран Никола Клянтев, а на съставните села са назначени наместници. До 1948 г. кмет на Караново е Йордан Вълчев Урумов. След 1948 г. кметове на селото са Ганчо Илиев, Ангел Славов, Вълчан Костов, Неделчо Захариев, Георги Ганчев, Петко Желязков, Георги Канев, Стайка Димова, Белчо Белчев, Димчо Владимиров и Николай Ненков /мандат 2019-2023 г./

Здравно-акушерска служба в Караново се открива в края на 1944 г. Сграда за службата е построена през 1985 г. Като фелдшер работи Белчо Белчев, а като мед. сестра Белуна Вълчанова, която е медицинското лице с най-дългогодишен стаж в селото.

Активен е и политическият живот в селото още от 1903 г. Тогава се оформя групата на БЗНС с инициатори Петко Немцов, Стоян Ганев и Йордан Тончев. По време на Септемврийското въстание през 1923 г. заподозрени в съучастие са Андрей Николов, Йордан Боруков Въльо Андреев и Ненчо Леков.

Още през 1923 г., 11 карановци поставят началото на кредитна кооперация "Братство". През 1945 г. към нея се създава отдел ТКЗС, с председател Ганчо Стоянов и директор Кольо Янков. Основатели на ТКЗС-то са 56 души, които внасят в стоопанството земите и добитъка си.

През 1958 г., Караново и Винарско се обединяват в едно общо стопанство с председател Стамат Костадинов, а от 1964 г., председател е Петър Каричаров. През 70-те г. на м.в., стопанството влиза в състава на АПК-Айтос.

За 690-годишното село могат да се напишат още стотици факти и събития. Но тях ще ги помни местната история. Ще ги помнят и днешните жители, които с големия празник на родното село на 24 септември показаха, че почитат своите предци, обичат своето Караново и ще предадат дълголетната традиция на децата и внуците си.

Екипът, който положи изключително много труд и усилия да организира празника - кметът Николай Ненков, секретарят на Кметството Мария Вълканова и секретарят на Народно читалище "Петър Житаров 1928", Тодорка Димова благодарят на спомоществователите на празничното събитие: " АГРОДАР България" ЕООД - гр. Айтос, "Агроринг инвест" ЕООД с. Винарско, "Алфа Агро Айтос" ООД, "Радослава 2000" - гр. Айтос, ЗП Георги Христов, Петя Ганчева, Дочка Ганчева, Николай Събев, сем. Петър и Руска Ненкови, Стойчо Панайотов, Недко Недев, Радостин Друмев, д-р Гинчо Тонев, Станимир Михалев, Живка Колева, Ненчо Димов, Георги Янев.

НП

 

 

Снимки