КМЕТ И ПРЕМИЕР ОТКРИХА РЕНОВИРАНАТА СПОРТНА ЗАЛА "АЕТОС"

Айтос с подарък за новата година! Премиерът Бойко Борисов обеща Правителството да финансира проекта на Община Айтос за реновиране на Градската градина.

В последния ден на 2019 г., Премиерът Бойко Борисов и кметът Васил Едрев откриха обновената спортна зала "Аетос" в Айтос. Генералният ремонт е на стойност 1.45 млн.лв. В залата ще тренират деца и млади хора от няколко спортни клуба в града, сред които балкански, републикански и световни шампиони. 

Гости на церемонията бяха областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Община Бургас Димитър Николов и народните представители от ПП ГЕРБ Ивелина Василева и Галя Желязкова. Стотици деца и граждани дойдоха да посрещнат Премиера пред залата, ставрофорен иконом Ромил Негозов отслужи водосвет за здравето на спортистите и айтозлии.

Залата е построена през 1973 г. и оттогава не е основно ремонтирана. Преди ремонта спортното съоръжение беше в окаяноо състояние, с течащ покрив, с мизерно отопление  и разбита фасада. Финансирането на реконструкцията и разширението на спортното съоръжение е по Постановление на МС, от края на 2018 г.

Кметът Васил Едрев благодари за жеста към айтоския спорт, към децата и младите хора, и връчи на премиера входящия номер на проект за 1.35 млн.лв., с които да бъде извършен цялостен ремонт на Градската градина на площ от 29 дка. С реновирането на още един айтоски символ ще се оформи съвременен спортен комплекс. Освен залата, спортното игрище на открито, фитнес зоната и новоизградените алеи в градската градина ще могат да се ползват за различни спортове, мотивира искането си кметът. В градината има няколко детски площадки и игрище за волейбол и от години тя е любимо място за отдих на айтозлии, каза още градоначалникът. Стана ясно, че Община Атос е кандидатствала с проект пред Министерството на финансите, който включва цялостна подмяна на настилките на градинските алеи, ново осветление и нови зони за спорт и отдих. Премиерът грижливо прибра листа с данните за проекта, и доволен от видяното в залата, обеща съдействие.

Грациозното съчетание на айтоските акробати видимо развълнува Борисов, и той поиска лично да се запознае с треньора Катя Цанева.„Изказвам възхищението си към треньорите! Това, което вие и децата сте направили, е фантастично. Желая ви много здраве и високо спортно майсторство“, заяви министър-председателят.

Преди това, премиерът сърдечно поздрави и Ружди Ахмед - Председател и треньор на Клуба по свободна борба за новоизградената тренировъчна зала и за успехите на айтоските борци на национални и международни състезания. Борисов отдели време да благодари на най-добрите стрелци на България - Иван Георгиев и Селин Али, които също бяха в залата.

„За мен няма по-щастлив от този момент, защото сядайки на кметския стол още в първия си мандат, аз заявих, че децата са бъдещето на България и обещах да направя всичко възможно да създам условията те да се развиват в Айтос. От 1973 г., когато е построена, залата не е основно ремонтирана. Днес тя вече има модерен, функционален и красив вид – това е благодарение на премиера Борисов и цялото правителство”, каза кметът Васил Едрев. Бойко Борисов пък си припомни, че гостува за втори път на 31 декември в Айтос. "Преди няколко години, пак на 31 декември бях тук- десетки коли бяха затънали в преспите", заяви Борисов. И в началото на м. януари 2017 г. премиерът гостува в града ни, за да присъства на подписването на договора за изграждане на Пречиствателната станция за отпадъчни води. "От сега Ви каня на откриването на Пречиствателна станция - Айтос след три месеца", отправи към министър-председателя покана в аванс градоначалникът.

На откриването на залата, стана дума за безводието и ВиК проблемите в Перник. "Затова инвестираме милиони в обновяването на водопроводната мрежа. В момента, по общински проект, цялостно се подменя ВиК мрежата в три населени места", каза в отговор кметът.

Повече от час, Бойко Борисов се снима с децата и айтозлии. Отдели време да разговаря с екснационалния състезател и треньор на Баскетболен клуб "Вихър" - Айтос Дечо Коешинов, с треньорите на останалите айтоски клубове, с общински съветници и кметове на населени места. На сбогуване, кметът подари на Бойко Борисов картина "Айтос" на художничката Димитрина Желева. "За да Ви напомня за Айтос и айтоските проекти", беше посланието на кмета Васил Едрев

Снимки