КМЕТЪТ НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПИСМЕН ПРЕВОД

ТАЗИ ГОДИНА В ЕЗИКОВАТА НАДПРЕВАРА УЧАСТВАХА 130 УЧЕНИЦИ ОТ СУ "НИКОЛА ВАПЦАРОВ", СУ "ХРИСТО БОТЕВ" И ОУ "ХРИСТО БОТЕВ" С. ПИРНЕ

За пета поредна година, Екипът за ключови компетентности на учителите по чужди езици в СУ "Никола Й. Вапцаров", ръководен от Зам. директора Здравко Димов, и лично от директора на училището Ирина Вътева, организира състезание по писмен превод. Целта е популяризиране на преводаческата дейност.

За трети път състезанието беше отворено и за ученици от другите общински училища. Включиха се СУ "Христо Ботев" - Айтос и ОУ "Христо Ботев" с. Пирне. На награждаването в кабинета на кмета в Община Айтос, заедно с учениците, класирани на призови места, дойдоха и преподавателите по английски и руски език от СУ "Никола Вапцаров", организатори на състезанието - Здравко Димов, Весела Захариева, Ани Стойчева и Галя Куцарова. На събитието, заедно със своята възпитаничка Даниела Петрова от 7 клас, беше и младата преподавателка по английски език в ОУ "Христо Ботев" с. Пирне - Алексия Алексиева.

Вниманието, естествено беше насочено към най-успешните ученици сред 130-те участници в езиковата надпревара. А това са Слави Димитров от СУ "Никола Вапцаров", ХІ клас, който участва в състезанието за пети пореден път. Постоянството и упоритият труд през годините, го направиха фаворит в състезанието по английски език тази година, коментира Зам. директорът Димов. Айсел от Х клас е другата гордост на училището - девойката зае първо място в състезанието по руски език. Висока оценка за представянето си получи и възпитаничката на СУ "Никола Й. Вапцаров" - Диляра Хюсеиналиева от VІІІ клас - второ място по английски език.

Две бяха девойките от СУ "Христо Ботев", които влязоха в кметския кабинет като победители, заслужили признанието на взискателното жури - Есин Алиш от ХІ клас получи награда в раздела за немски език. Гергана Кузманова от VІІІ клас пък се нареди на трето място за писмен превод от английски език.

В нелекото състезание и тази година участваха ученици, които изучават английски, немски или руски езици като чужд език в училище в часовете по общообразователна подготовка. Кметът Васил Едрев поздрави успешните ученици и техните преподаватели. Минути по-късно, в кметския кабинет тръгна непринуден разговор между градоначалника, ученици и учители - от чуждоезиковото обучение преди и сега, през възможността и невъзможността да се изучават други чужди езици в айтоските училища и статута на преподавателите, до - проблеми и проекти, свъразни с по-добра градска среда.

Кметът Васил Едрев връчи наградите, с пожелания към всеки от учениците за още чуждоезикови знания, а към организаторите - да продължават с добрата организация, а догодина да включат в надпреварата още добре подготвени ученици от всички училища от община Айтос.

 

 

 

 

 

 

 

Снимки