Кметът Васил Едрев и айтоските гвардейци заедно на Петрова нива

На  17 август 2019 г.  в местнистта Петрова нива в Странджа се проведе традиционният Национален възпоменателен събор по повод 116 - та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание. Във възспомнателните тържества за първи път участва и представителният VІ-ти Ученически Гвардейски отряд на СУ "Христо Ботев" - Айтос. Тържествата бяха под почетния патронаж на Президента на Република България Румен Радев. Сред официалните гости бяха Областният управител Вълчо Чолаков, народни представители от всички политически сили, кметът на Община Айтос Васил Еврев и кметове на общини от областта. Айтоските тракийски дружества бяха с венци и знамена сред съидейници от цялата страна.

   Президентът Румен Раден прие строя и поздрави сърдечно младите ни гвардейци. В отговор, те изразиха готовността си да пазят и продължават патриотичната традиция. Айтоският отряд съпровождаха двамата ръководители Николай Матев, Николай Димитров и учители от СУ "Христо Ботев" - Айтос.

Много силно беше тази година айтоското присъствие на Петрова нива. Освен тракийци, сред уважилите подвига на героите бяха представители на политически сили от община Айтос, много граждани и родители на гвардейците.

Община Айтос и тракийските двужества от Айтос поднесоха венци пред паметника, построен през 1958 година. Монументът е построен по инициатива на тракийските дружества в България на поляната, на която е проведен конгреса на въстаниците. Бунтът в Странджа избухва на 6 август - деня на Преображение Господне. За няколко дни Странджа е освободена и проовъзгласена за Странджанска Република. 26 дни продължава борбата на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия Изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

Възпоменателното тържество беше открито от кмета на Малко Търново."Нека положим клетва, че ще пазим тези земи и ще отстояваме правото си на достойно съществуване в свободна България", заяви в словото си Илиян Янчев. 10 хиляди аплодираха и тържественото патриотично слово на Президента Румен Радев. „Нека е ясно, че ние не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата“, каза държавният глава пред паметника на Петрова нива. А VІ-ти Ученически гвардейски отряд на СУ "Христо Ботев" представи повече от достойно Айтос и непобедимия възроден български дух. Най-младите в строя, нашите момчета и момичета, бяха и най-яркият символ на приемствеността с категоричната заявка да пренесат в годините напред паметта за събитията на Странджанското Оборище.

НП

 

 

Снимки