Кметът Васил Едрев: Приемам символа на кметската институция с увереност и отговорност

Трети мандат за Красимир Енчев като председател на Общинския съвет

С националния химн и приветствие от Областния управител Пламен Янев започна на 9 ноември 2023 г. тържественото Първо заседание на новия Общински съвет - Айтос. Пламен Янев поздрави избраните в новата местна власт в Айтос и призова за консолидация на политическите сили в Общинския съвет за решения по важните за хората проблеми. Пожеланието му към айтоските местни законотворци, беше за успешен мандат и по-малко върнати решения.

Избраният на първи тур на местните избори за кмет на Община Айтос Васил Едрев, 29-те общински съветници и новите кметове на 15 от населените места на община Айтос положиха тържествена клетва да спазват Конституцията и законите на страната, във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите на Община Айтос и да работят за тяхното благоденствие.

Силвия Желева, Председател на Общинската избирателна комисия връчи удостоверението за избор на Васил Едрев за кмет на Община Айтос, а Областият управител Пламен Янев - огърлицата, символ на кметската институция. Кметът Васил Едрев влезе в четвъртия си мандат с благодарност към гражданите за огромната подкрепа и доверие. "Приемам този символ с увереност и с чувство за отговорност. С увереност - защото имам ясна програма за развитието на Община Айтос през следващите четири години. С отговорност - защото от управленските решения на кмета, в огромна степен зависи посоката на това развитие. Аз поемам своята отговорност, а посоката е ясна - предстои ни много работа!", заяви кметът и отправи апел към всички новоизбрани съветници и кметове, "много бързо да влязат  в динамиката, с която работи Община Айтос".

 В първото си за новия мандат обръщение, кметът призова съветниците да влизат в заседателната зала без политическите си пристрастия. "Нямаме право на грешни ходове, на личностни и партийни противопоставяния, на симпатии и антипатии. Всички сме тук, за да работим за Общината и нейните граждани". Това, на което кметът Васил Едрев ще държи и през новия мандат е доброто взаимодействие между Общинския съвет и Общинската администрация - "за решения с прагматични резултати, които реално да променят живота на хората".

"Днес, слагаме началото на нов мандат в една финансово стабилна и работеща Община.  Община с много изпълнени и предстоящи проекти. Община с професионално подготвена администрация и с управленска програма за развитието на всички общински сфери. Надявам се, според компетенциите си, новоизбраните общински съветници и кметове да имат желанието, силата и потенциала, да поемат своите отговорности.

Вярвам, всеки осъзнава, че с приключването на изборите и обещанията, които сте дали, започва истинската работа. Моята цел като кмет е не само да запазим темповете на развитие на общината, а заедно да работим така, че всеки гражданин  да почувства силата на местната власт. Да усети, че местната изпълнителна и законодателна власт имат грижа за всеки жител на територията на община Айтос", заяви още в заседателната зала градоначалникът.

След обръщението на кмета, всички общински съветници и кметове на кметства положиха подпис под клетвения лист и получиха удостоверения за избор. Доайенът на новия местен парламент Ремзи Ахмед пое ролята на председтелстващ първото заседание на Съвета до избора на председател. Избрана беше комисия за избора, с председател Пенчо Желев и представители на политическите сили в Общински съвет Айтос, която да проведе тайния вот за "първия между равни". Единственото предложение за председател беше от първата политическа сила и през този мандат - ПП ГЕРБ, която има 13 общински съветници. Кандидатурата на Красимир Енчев беше одобрена с тайно гласуване от 27 съветници, две от подадените бюлетини бяха невалидни. "Като председател, аз ще разчитам на Вас, не като политици. Ще разчитам на 28-те мои колеги, общински съветници, които ще използват знанията и опита си, за да вземат мъдри решения в интерес на общината и гражданите", заяви Енчев. Старият, нов председател призова всеки от съветниците, да изпълнява дълга си към гражданите и да вложи достатъчно усилия и време, за да има работещ Общински съвет. Защото от решенията на Общинския съвет зависят действията на кмета и администрацията.

Представители на всички политически сили в местния парламент ще участват и в работата на Временна комисия, която да готви проекта за Правилник за работата Съвета през мандат 2023-2027 г. Комисията ще се ръководи от председателя Красимир Енчев, определен беше и срокът, в който да бъде изработен проектът за Правилник.

Новият местен парламент е с една политическа сила по-пъстър от предходния. Втора политическа сила през този мандат е ДПС с 8 общински съветници, БСП ще присъства в заседателната зала с трима общински съветници, по двама съветници имат "Бъдеще за Родината" и Българска социалдемокрация - Евролевица. Един ще е предсатвителят на ПП-ДБ.

Снимки