Кметът Васил Едрев, съветниците и кметовете на кметства положиха клетва

С националния химн и приветствие от Областният управител Вълчо Чолаков започна на 8 ноември тържественото първо заседание на новия Общински съвет - Айтос. Гост на събитието беше народният представител от ПП ГЕРБ Ивелина Василева.

Областният управител честити избора на новата местна власт в Айтос и призова за консолидация на политическите сили в Общинския съвет за решения по важните за хората проблеми. "При толкова юристи  в Съвета, вярвам, че Айтос няма да има върнати от Областна управа решения", каза още Вълчо Чолаков.

Избраният на първи тур на местните избори за кмет на Община Айтос Васил Едрев, 29-те общински съветници и новите кметове на 11 от населените места на община Айтос положиха клетва да спазват Конституцията и законите на страната, и във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите на Община Айтос.

   Председателят на Общинската избирателна комисия Силвия Желева връчи удостоверението за избор на кмет на Община на Васил Едрев, а Областият управител Вълчо Чолаков - огърлицата, символ на кметската институция.  Кметът Васил Едрев благодари на гражданите на общината за огромната подкрепа и доверието. "Приемам този символ на кметската институция - с увереност и с чувство за отговорност. С увереност - защото имам ясна програма за развитието на Община Айтос през следващите четири години. С отговорност - защото от управленските решения на кмета, в огромна степен зависи посоката на това развитие. Предстои ни много работа - предстоят ни стартиране, изпълнение и финализиране на мащабни проекти. Предстои ни солидна проектна готовност за града и селата за новия програмен период. Затова се надявам, че всички в тази зала много бързо, ще бъдете готови да влезете в динамиката, с която работи Община Айтос" каза градоначалникът  в совото си пред новия Общински съвет.

   Кметът призова съветниците да влизат в заседателната зала без политическите си пристрастия. "Нямаме право на грешни ходове, на личностни и партийни противопоставяния, на симпатии и антипатии. Изборите са вече в историята. Всички сме тук, за да работим за Общината и нейните граждани. Това, на което твърдо ще държа е добро взаимодействие между Общинския съвет и администрацията - за решения с прагматични резултати. Решения, които реално да променят живота на тези, които ни избраха да управляваме Община Айтос", заяви още Васил Едрев. След обръщението на градоначалника, всички общински съветници и кметове на кметства положиха подпис под клетвения лист и получиха удостоверенията си за избор.

Доайенът на новия местен парламент Ремзи Ахмед пое ролята на председтелстващ първото заседание на Съвета до избора на председател. Избрана беше комисия с председател Пенчо Желев и представители на политическите сили в Общински съвет Айтос, която да проведе избора. Единственото предложение за председател беше от първата политическа сила през този мандат - ПП ГЕРБ, която има 13 общински съветници. Кандидатурата на Красимир Енчев беше одобрена с тайно гласуване от 20 съветници, девет от избаранниците не подкрепиха Енчев за втори председателски мандат.

С представители на всички политически сили в местния парламент беше утвърден и изборът на Временна комисия, която да изготви проект за правилник за работата Съвета през мандат 2019-2023 г. Комисията ще се ръководи от председателя Красимир Енчев, определен беше и седемдневен срок, в който да бъде изработен проектът.

Втора политическа сила през този мандат е ДПС със 7 общински съветници, БСП ще присъства в заседателната зала с 5 общински съветници, по двама съветници имат Местна коалиция ВОЛЯ-БДЦ и НДПС.

Снимки