Кметът Васил Едрев се срещна с Дистрикт Гуверньора на Ротари България Христо Михайловски

Кметът Васил Едрев посрещна в сградата на Община Айтос Христо Михайловски Дистрикт Гуверньор 2023-2024 на Ротари България, който гостува на Ротари клуб - Айтос. На срещата с градоначалника, Дистрикт Гуверьорът беше придружен от Нели Баева Асистент Дистрикт гуверньор на  Зона 17, Президента на Ротари-Айтос Иван Дочев, членове на борда - Елект-президента Синан Чете, Секретар Тургай Хасан, Иван Иванов от Комисията връзки с оществеността и д-р Стойчо Кацаров, ексминистър на здравеопазването.

Михайловски запозна кмета с важните теми и проекти, по които работи Ротари България през новата роарианска година, която започна от 1 юли. Стана ясно, че голямата тема за Ротари е демографската криза, която има три проекции -смъртност, раждаемост и емиграция. Идеята е да бъдат привлечени общинската и държавната администрация, за да се работи ефективно в тази посока. Според Михайловски темата е "голяма и болезнена", затова през ноември 2023 г. Ротари България ще проведе кръгла маса, свързана с демографската криза, с акценти здравеопазваенето и смъртността.

Кметът Васил Едрев представи проектите, които се изпълняват в момента и акцентите в програмата за развитието на община Айтос през следващите години. Градоначалникът подчерта доброто взаимодействие на местната власт с Ротари -Айтос при осъществяването на конкретни идеи и съвместни проекти. Обсъдени бяха и възможностите за бъдещи партньорства по проекти, които са от полза за местната общност.

Президентът на Ротари-Айтос Иван Дочев очерта по-важните теми през новата ротарианска година, всяка от които е свързана с конкретни проекти. Един от тях ще бъде реализиран още през октомври т.г., за да възроди старата айтоска спортна традиция - Лекоатлетическия крос "Злана есен" в парк "Славеева река".

Програмата на Ротари-Айтос е приоритетно насочена към децата, младите хора и образованието. "Сътрудничим си с Общината за организирането и провеждаенто на вече традиционни инициативи, свързани със спорта, образованието, традициите и айтоските забележителности. След като изпълнихме проекти за благоустрояването на терена около извора на "Славеева река" и входния знак на града "Аетос с орела", сега готвим проект за осветяването на другия входен знак на Айтос - "Трете братя", заяви още Дочев.

По време на разговорите стана ясно, че Ротари и Общината имат и конкретен план за реализиране на една отдавнашна идея - паметник на композитора Филип Кутев в родния му град.

Кметът Васил Едрев получи от Дистрикт Гуверньор 2023-2024 знаменцето и значката на Ротари с логото и водещия слоган на най-голямата международна хуманитарна организация за новата ротарианска година - "Създавай надежда по света". Впечатлен от интереса на Христо Михайловски към Айтос, към историята и легендите за градските забележителности, кметът върна жеста с книга за историята на родния град.

След срещата с кмета, пред НП, Дистрикт Гуверньор 2023-2024  заяви, че "ключово и най-важно за Айтос е това, което тук се прави за децата и младите хора, и то се покрива с целите, работата и ценности на Ротари".

НП научи още, че Христо Михайловски е потомък на видния български писател Стоян Михайловски - общественик, политик, председател на Върховния македоно-одрински комитет.

По-късно, Дистрикт Гуверньорът  се срещна с приятелите от Ротари клуб - Айтос, за да ги запознае с основните насоки за работа през новата ротарианска година.

 

 

 

 

 

 

 

Снимки