С кран поставиха параклис в Черноград на мястото на старата църква

От близо половин век, християните

в айтоското село Черноград нямат църква и място, където да запалят свещ и да се помолят. "Имало е голяма черква, от която днес няма следа. Останал е дворът, в който изляхме постамента за нов параклис. Правим го по инициатива на местната християнска общност с подкрепата на Църковното настоятелство- Айтос", разказва свещеноиконом Ромил Негозов, с който пътуваме към селото, за да станем свидетели на едно необичайно събитие - транспортирането и поставянето на готов параклис.

Параклисът е излят от бетон,

отвън боядисан и украсен според канона. За сега няма друг такъв на територията на община Айтос, потвърди за НП о. Ромил. Ще бъде благоукрасен и осветен в края на м. август т.г. Ще носи името на "Св. Петка" - така се е казвала църквата, чийто руини били разчистени през 1968 г.

"От тогава до сега мястото е социалистическа градинка", посрещат ни с усмивка  черноградчани. Останала е само част от църковната каменна ограда - да показва на потомците къде е било мястото на храма - между две вековни дървета.

В петък, преди обяд, около стария църковен двор

се е събрала група местни хора, в очакване на автоплатформата, която превози от Бургас до село Черноград 15-тонния параклис. Оказа се, че дамите от Пенсионерски клуб "КГБ" /Клуб на готините баби/ са инициатори и движеща сила за осъществяване на идеята. "Всеки вторник и четвъртък се събираме в клуба. Правим какво ли не, но най-вече обсъждаме църквата. Мястото е отредено от години. Тук е закачена и камбаната за параклиса, дарена е от Георги Габровски. Имахме голяма камбана от старата църква, но я откраднаха," обясняват инициативните дами Атанаска Атанасова, Вълкана Жечева, Събка Маркова, Калинка Спасова, Калинка Георгиева и Мария Недялкова. Тук е и единственият мъж от селото, който е дошъл да помага - Александър Спасов - член на Църковното настоятелство. "Той е най-здравият и инициативен, другите боледуват", хвалят го жените.

За свалянето на параклиса от платформата

се труди и Добрин Чехларов от Бургас - неговата фирма го е изработила. "Хората избраха този размер, цената му е близо 11 хил.лв.", обяснява Добрин. За преместването на тежкия товар в двора на църквата, безспорно, най-голяма е заслугата на огромния кран на "Хаджизлатев" ООД с управител айтозлията Злати Хаджизлатев. Синът му Коста и Чехлров са мъжете, които полагат свърхусилия, за да прехвърлят параклиса през оградата. Фирмата монтирала и металната част от покривната конструкция на новата църква "Св. Йоан Кръстител", научи още общинското издание.

Цялата сложна процедура,

 отблизо следи и председателката на Църковно настоятелство с. Черноград, Събка Маринова. Дамата обяснява, че идеята е от години. Избрали си Църковно настоятелство и касиер, и започнали да събират доброволни дарения левче по левче. Имало и спомоществователи - Земеделска кооперация "Наша земя" с. Черноград с председател Вълчо Маринов и арендаторът на с. Соколово, който обработвал част от земята им.

"Съборът на селото е на 27 октомври, на Деня на Св. Петка, но ако стъклописите бъдат доставени през другата седмица, освещаването ще е до 10 дни", обяснява на жените  свещеноиконом Ромил Негозов, който ръководи цялата дейност по свалянето, преместването и ситуирането на параклиса.

"На Св. Петка ще направим и курбан за здраве",

 обещава пък шефът на ЗК "Наша земя" Вълчо Маринов, основният спонсор. Маринов ще помага и за градината около параклиса, радват се инициаторките.

"Напишете, че най-сетне сбъднахме мечтата си. Да сме живи и здрави да влезем в нашия си храм", вкупом се молят черноградските дами. "До тук беше вашата работа, от тук нататък, параклиса поемаме ние", обяснява им о. Ромил. И се вижда, че е горд, защото и малкото християни, останали в селото ще могат да почувстват духовна радост и ще  отдадат своята благодарност към Бога. Там където подобава...

НП

Снимки