100 лева бонус за новородено в Дрянковец

В община Айтос Бабинден се празнува на 21 януари по стар стил. Само в село Дрянковец тази година избързаха да отбележат деня на родилната помощ на 8 януари. Инициатива е на кметицата Силвия Пехливанова, има и повод събитието да се случи две седмици преди традиционното за общината честване.

След като 20 години в Дрянковец не беше стъпвал доктор, сега застаряващото население ще разчита на лекарски визити всеки петък. Новината е, че от 8 януари местните вече си имат не само личен лекар, но и медицински екип - д-р Боби Киров и фелдшерът Лютфи Назиф поемат грижата за стотината жители.

Пехливанова е решила да не пропуска нито ден от новата година и още през първата работна седмица успя да превърне една от стаите в Кметството в лекарски кабинет. А за началото на бъдещите редовни посещения на двамата медици в Дрянковец организира и първия празничен Бабинден.

В петък, всички местни дами от 8 до 80 години се събраха пред Кметството, мъжете пък се изпокриха, за да не станат обект на подигравки, каквато е традицията. С вино лакомства и закачки дрянковските "баби" празнуваха със специалния си гост Лютфи Назиф.

Народният празник, запазил се през столетната българска история, в Дрянковец започна с ритуала за измиване на ръцете и пожелания към бъдещите родилки. Както повелява традицията имаше и питка с мед, и женско хоро.

За втори път от Коледа насам, дрянковският празник украсиха и талантите на ОУ "Светлина" с. Тополица с директор Дора Русинова. Този път, кметицата посрещна момичетата от Фолклорен състав "Тополчанче", които веселиха "бабите" и наситиха с много емоции женската сбирка.

От години в селото не са се раждали деца, но тази година напролет местните очакват не едно, а две бебета - през април и май. Стимул за младите булки от 2016 г. е и категоричното заявление на Пехливанова, че за всяко новородено тук ще има бонус от 100 лв. "Парите не са много, но трябва да се започне от някъде. 25 години Дрянковец тъпче на едно място - няма детска градина, няма училище, няма читалище, ако и деца не се раждат - селото е обречено", пали се Пехливанова. А местните й се радват и се включват с мерак във всяка кметска инициатива. Със спомените си отпреди две-три десетилетия, когато в Дрянковец и жителите са били повече, и къщите - пълни, и традициите - живи.

НП

Снимки