Литийно шествие, концерт и изложба за Деня на Св.св. Кирил и Методий в Айтос

На 11 май, след църковната служба, от двора на храм "Св. Димитър" тръгна Литийно шествие по повод Деня на Св.св. Кирил и Методий, организирано за поредна година от Църковното настоятелство и НЧ "Васил Левски 1869". В традиционната проява се включиха читалищни дейци, общинари, танцови състави на Читалището, деца и ученици, водени от свещеноиконом Ромил Негозов и от преподаватели от СОУ "Христо Ботев" и СОУ "Никола Вапцаров". Да почетат Светите братя, пътя на шествието до площад "Свобода" извървяха и кметът на Община Айтос Васил Едрев, Председателят на Общинския съвет Красимир Енчев и Зам.кметът Мариана Димова

С "Върви, народе, възродени" шествието пристигна на площада, където празникът беше почетен с фолклорна програма на читалищните състави. Детският танцов състав "Звънче" с ръководител Ивелина Костадинова и Фолклорният танцов състав на НЧ "Васил Левски 1869" бяха подготвили един истински пролетен спектакъл, който завърши с емоциите на общо детско хоро.

Веднага след това, в Ритуалната зала на Община Айтос беше открита самостоятелна изложба "Магията на акварела" на художника айтозлия Ненко Токмакчиев по повод 85 години от рождението му, подредена с картини от Фонда на Художествената галерия на НЧ "Васил Левски 1869". Серия от акварели с пейзажи от Айтос и околностите, с уникалната техника мокро в мокро, предизвикаха интереса на първите посетители на изложбата - учениците от началните класове на СОУ "Никола Вапцаров".

Изложбата ще бъде открита до 20 май т.г.

НП

Снимки