МБАЛ-АЙТОС СЪС „СЕДМИЦА НА ЗДРАВЕТО“ В НАВЕЧЕРИЕТО НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ЗДРАВЕТО

Екип от млади медици извършва профилактични прегледи в малките населени места на общината

„Моето здраве, мое право!“ – това е тазгодишната тема на Световния ден на здравето – 7 април. Медиците на МБАЛ Айтос ЕООД припознаха идеята като лична кауза към грижата за здравето на всеки един пациент. Под ръководството на управителя Златина Иванова, екипът на общинската болница организира „Седмица на здравето“ за жителите в малките населени места, в които достъпът до здравни услуги е ограничен. Млад медицински екип на МБАЛ се нагърби с доброволческата задача да извърши профилактични прегледи с беседа на тема: хипертонията – причини и профилактика.

На 1, 2 и 3 април, жителите на селата Пирне, Караново и Съдиево искрено се зарадваха на д-р Айлин Муса, д-р Мелтем Иб, Главна мед. сестра Мария Иванова и Старша мед. сестра Дафина Георгиева. Хората посрещаха медиците като най-скъпи гости - с лакомства, и с десетки благопожелания за жеста, за вниманието и грижата. Със съдействието на кметовете по места, десетки пациенти от 40 до 80 години бяха консултирани не само по темата хипертония, но и за цялостното им здравословно състояние.
„Профилактичните прегледи включват измерване на кръвно налягане; електрокардиограма; разговор за общото здравословно състояние на пациента; прослушване на бял дроб; насоки и препоръки за лечение на Артериалната хипертония, правилно хранене и здравословен начин на живот“, съобщи за местните медии Ст. мед. сестра Дафина Георгиева.
Много топло, екипът на МБАЛ Айтос беше посрещнат днес, на 4 април и от обитателите на Дома за възрастни хора в парка. Седмицата на здравето продължава на 5 април /петък/ в с. Малка поляна, с профилактични прегледи от 10.00 – 12.00 часа.
Снимки