С молитва и чисто сърце, зърнопроизводителите очакват резултата от труда си

            Жътвата е в ход, но традицията трябва да продължи. Това каза на ритуалното откриване на жътвената кампания в с. Лясково, Николай Киров - председател на Съюза на зърнопроизводителите в област Бургас, организацията, която инициира церемонията, домакинствана от ЕТ "Кольо Колев" с. Лясково.

                Зърнопроизводители, представители на Областна дирекция "Земеделие" - Бургас, Общинска служба "Земеделие" - Айтос, Районната пожарна служба и членове на ръководството на Съюза присъстваха на водосвета за здраве и берекет, отслужен от ставрофорен иконом Ромил Негозов. Жътвеният празник беше открит пред новия комбайн на Кольо Колев в една от зърнените ниви край с. Лясково. "Радвам се, че зървопроизводителите нито за миг не се усъмниха в Божията благодат и с истинско дръзновение допринесоха за възможността да съберат повече урожай. Годината беше тежка. Моята лична благодарност е към тези момчета, които в най-тежките дни на годината дадоха своя подвиг пред Бога. Успяха да удържат и да пристъпят с молитва и чисто сърце към Бога, за да ги възнагради за положения труд. Без Божията помощ и Божието допущение нищо не може да се случи.  Духовно съм възрадван, че продължавате традицията, за да научите децата си, че всяко едно начинание не може да бъде угодно, без да започне с молитва. Успешна, плодотворна и безпрепятствена жътва", пожела о. Ромил.

            Да подкрепи зърнопроизводителите, на нивата дойде и кметът Васил Едрев. Спорна жътва, удовлетворение от работата и по-високи добиви от очакваните, пожела градоначалникът. Той благодари на зърнопроизводителите за финансовата подкрепа за мерките в борбата с ковид и за вече традиционния им жест за животните в Зоопарка. "Жътвата е финал, който дава възможност на стопаните да почувстват радостта от своя труд. Нека времето е с Вас, да е едро житото и да препълни хамбарите със зърно, да има хляб на трапезата ни", беше пък пожеланието към местните зърнопроизводители в поздравителния адрес на Областна дирекция "Земеделие" - Бургас.

           Оказа се, че зърнопроизводителите са едновременно обнадеждени и тревожни. Тревогата е заради състоянието на пшеницата - посевите са потъмнели от последните дъждове, растенията са ниски и с малки класове, заради дългото засушаване преди пороите. Тревожни са и резултатите от жътвата на ечемика т.г. "Проблемът е, че дъждовете дойдоха много късно, през април и май нямаше капка дъжд, а тогава зърното изкласяваше. Приключих жътвата на ечемика, добивите са наполовина на миналогодишните", каза за НП Манол Димитров - зърнопроизводител от Руенско.

               С повече оптимизъм резултатите от жътвата очаква Кольо Колев, който до момента е ожънал 30% от засетите със зърно площи в Лясковското землище. Но и той признава, че тази година ечемикът е "слабичък" и средният добив от декар е около 180 кг. "Пшеницата е недохранена, дъждът падна накрая и обърка както черешобера, така и жътвата. А пшеницата - каквото е дала, ще си го приберем. Точен кантар отсега не можем да сложим, добивите ще са около 200 кг от декар. Не само у нас, навсякъде добивите са ниски, но и търсене за сега няма" казва Колев. От него научаваме още, че откриването на жътвата съвпада с Международния ден на лавандулата и ни подканва да си вземем стръгче лавандула от съседната нива за здраве и късмет.

             "Кога ще свърши жътвата ли? Това е Божия работа, всеки ден е различен. Да ни пази Господ от пожари - вчера, например, имахме малък инцидент. Пожарът беше в стърнища и много бързо се разви огънят. Благодарение на екипа на нашата фирма, с пожарни трактори, плуг, цистерна с вода, и с добра организация успяхме да го потушим и да не допуснем щети. Към пожарната служба се объщаме, когато нещата излязат извън контрол", разказва Кольо Колев.

            Освен Колев, в земеделския семеен бизнес участват двамата му синове и двамата внуци, и както сам Колев казва - стабилна мъжка група, готова да се справи с всяко предизвикателство. "Живеем в Айтос, но тук, в Лясково имаме повече удобства, тук е техниката, и ни е по-добре. Събираме се на една маса всички вечер, обсъждаме, планираме, спорим - какво сме свършили, какво трябва да свършим на следващия ден" признава земеделският стопанин.

               Последната гордост на Колев е новият комбайн "Ню Холанд", който тръгна из неожънатия блок ведната след водосвета.  Практичният стопанин инвестирал и в нов трактор, категоричен е, че силата на един производител е в техниката. "Инвестирам в техника, но не мислете, че плащам кеш. Просто трябва да имаш куража да теглиш кредити и да ги покриваш. Как се справям ли? Може да няма хляб на трапезата, но кредитът е на първо място. Второто важно нещо е да се плати на хората, които са ти работили. И ако не остане за нас, значи не сме си свършили добре арботата", казва Колев с опита на човек, който от 20 години тегли кредити, и то не малки, за да работи. Радва се на пълно доверие от страна на банката, защото е изключително точен и коректен платец - не е пропуснал нито веднъж деня и часа, в които трябва направи поредната вноска.

             Николай Киров благодари на Колев и на останалите си колегите, че въпреки тежката година са събрали средства, с които зърнопроизводителите подкрепиха Община Айтос и Община Карнобат в борбата с Ковид-19. За НП, Киров съобщи новината, че наесен всички земеделски производители в България ще получат допълнително по около 3 лв на декар заради коронакризата. Стана ясно, че с общо 140 млн. лв европейски пари ще бъде подкрепено българското земеделие. А тази година за "пропаднали площи" държавата отделила 3-4 мнл. лн, които няма как да покрият щетите от сушата.

             "Идеята да открием жътвата в Лясково е на наш член от УС - нашето решение е всяка година ритуалът да е на различно място в областта. Въпросът е да се продължи традицията", каза още Киров. Категоричен е, че бъде трудно за всички, но се надява  зърнопроизводителите "да изплуват" и тази година.  "Аз, например, жъна в с. Кликач, известно с плодородната си земя - ожънал съм по 70 кг/дка, при 600 кг/дка през миналата година. Причината е сушата, а заради дъждовете се получава вторично затревяване - друг проблем. Някои от производителите ще компенсират загубите с царевица и слънчоглед, за други ще е по-трудно. Но земеделецът е оптимист, той винаги вярва, че следващата година ще е по-добра. В момента, на световния пазар цените са в застой, дори има леко понижение, но по време на кампания това е нещо нормално. Имаме оптимизмът, че ще се вдигнат малко цените, защото в Румъния, в Украйна и в част от Русия площите също са засегнати от сушата. Да се надяваме, че това ще рефлектира на световните пазари и цените ще тръгнат нагоре" каза Николай Киров.

         НП

Снимки