На Трети март хиляди пяха на площада "За теб, Българио!"

На 3 март, хиляди айтозлии празнуваха 137 години от Освобождението на площад „Свобода” в Айтос. Тържествата, организирани от Община Айтос започнаха с марш на айтоските деца, символизиращ българския трикольор. Тържествен ритуал за издигане на националното знаме предшестваше благодарствения молебен, отслужен от иконом Ромил Негозов. Кметът на Община Айтос Васил Едрев поздрави айтоските граждани с пожелания за здраве, повече вяра и много сили за преодоляване на трудностите на времето.

„Радвам се, че в този ден сме заедно на площада, който повече от век носи името „Свобода”. Площадът- символ на свободата, извоювана със саможертвата на десетки хиляди родолюбиви българи. На героите, които проправиха пътя към Освобождението. На опълченците, които спираха с телата си настъплението на противника.

Най-големият, най-важният урок на днешния ден е да разберем, че само заедно можем да бъдем силни. И да помним, че над всички човешки потребности- стои правото ни да бъдем свободни!", каза още в празничното си слово градоначалникът.

С "Боят настана..", празничната програма откри Хорът на момчетата от ІІ б клас при СОУ "Никола Вапцаров" - Айтос, с ръководител Таня Петкова. Вълнуващи мигове на национална гордост и самочувствие, айтозлии преживяха с патриотичните стихове на победителите от Общинския поетичен конкурс "За България - съкровено 2015". 

Йоан Маринов от СОУ "Никола Вапцаров", Нелис Хикмет от ОУ „Светлина” с. Тополица и литературно-музикалната постановка „Това е България” на учениците от СОУ "Христо Ботев", с ръководители Лазарина Янчева и Цвета Андреева за пореден път доказаха, че Айтос е градът с най-много таланти на глава от населението. Както винаги, публиката дари с дълги аплодисменти и талантливите момичета от Танцова формация "МИСИС" при Народно читалище "Васил Левски 1869" - град Айтос.

Кулминацията дойде с появата на един от най-възторжените български изпълнители. Веселин Маринов - певецът, изпял най-много песни за България прие поканата на кмета Васил Едрев да празнува националния празник заедно с айтоското гражданство.

"Не разпъвайте чадърите, да не извикаме дъжда", прикани Маринов екзалтираната публика, която въпреки едрите дъждовни капки препълни площада, за да пее и танцува. Певецът искрено се изненада от площадното двугласие и от факта, че стотици знаят песните му наизуст. Нови и стари хитове звучаха повече от час, айтозлии не пуснаха Маринов да си ходи, докато не изпя емблематичните "Горчиво вино" и "За теб, Българио".

На 3 март тържествено празнуваха и в с. Лясково. Както НП вече писа, кметският наместник Енчо Бакалов събра цялото село, за да вдигне дружно наздравица за националния празник.

НП

 

Снимки