Над 160 айтозлии намериха работа на първата за региона трудова борса

160 безработни от община Айтос намериха постоянна и сезонна работа, благодарение на пролетната трудова борса, която се проведе във залата на Военния клуб в Айтос вчера. Това беше първата тазгодишна борса за региона, и първата самостоятелна за община Айтос, след създаването на нова Дирекция "Бюро по труда" в Руен. Руенската борса ще се проведе на 9 април т.г., научи НП от директора Добрин Стоянов, който беше в Айтос, за да заимства опит от айтоските си колеги.

Борсата в Айтос беше организирана от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и Дирекция „Бюро по труда” - Айтос, със съдействието на Община Айтос и ВК - Айтос. Присъстваха работодатели от Айтос, Несебър, к.к. Слънчев Бряг, Бургас, Карнобат. Интересът от страна на търсещите работа беше изключително голям. Час преди откриването, над 200 безработни се подредиха на опашка пред сградата на Военния клуб.

Преди директните срещи, работодателите разясниха условията на труд и изискванията си към кандидатите. Гости на трудово-наемния форум бяха Пенка Кирилова - Дирекция „Регионална служба по заетостта”- Бургас, Зам. кметът на Община Айтос Мариана Димова, директорът и Иван Иларев - началник на ВК-Айтос. 

"11-те бюра по труда в региона имат ангажимента да организират по една трудова борса през т.г. 8 от тях ще бъдат общи, три - в областните бюра по труда в Бургас, Ямбол и Сливен ще са младежки трудови борси. Освен работни места във връзка с предстоящия летен туристически сезон, на борсата в Айтос се предлагат и работни места в преработващата промишленост и в сферата на услугите. Така че кръгът от предлаганите работни места е основно в туризма, но не само", заяви за НП Пенка Кирилова.

"Търсих работа като хигиенистка, камериерка, миячка. Но разбрах, че мога да кандидатствам за постоянна работа в завода за скариди. Записах се, ще ми се обадят до седмица за резултата. Разбира се, че предпочитам да съм на работа през цялата година", доволна от бързия резултат беше Фатме Алиева от Айтос. НП видя, че Фатме влезе в залата доста плахо, но затова пък си тръгна с усмивка и самочувствие.

Без да се брои административния персонал, в завода за скариди на Атлантик АД, вече са назначени 280 работници на постоянен трудов договор, научи НП от представителя на дружеството Велизар Владимиров. Вчера той предложи още 40 работни места за жени, белачки на скариди. Останалите фирми и дружества, които заявиха, че ще разчитат на айтоска работна ръка са „Престиж Холидейс” АД, „Алмеда” АД, „Аполис” ООД, „Оптимакс Тур” ООД, „Форум Холидей” ООД, „Се Борднетце- България” ЕООД, „Петров Комерс” ЕООД, „Академика Сий Палас” АД, „Галакси Инвестмънт Груп” ООД, „Евро офис 2000” ЕООД, „Гарант Турист СиВ” ЕООД, „Филипови 2000”АД. Свой щанд на борсата, с набор от работни места, предимно в черноморските курорти имаше и Дирекция „Бюро по труда”- Айтос. Така че тези от айтозлии, които не са успели да посетят борсата вчера, могат през следващите дни да потърсят информация за свободните работни места в ДБТ-Айтос.

Най-предлаганите работни позиции бяха за камериерки,  помощник готвачи, администратори, сервитьори и работници за поддръжка. Диалогът в залата на ВК продължи няколко часа, най-доволен от резултатът беше директорът на ДБТ Ангел Гугучков. "Бяха обявени над 160 работни места. По най-бързия начин те ще бъдат заети от подходящите кандидати. Считам борсата за успешна, защото се явиха действително търсещи работа лица, които могат успешно да се реализират както в туристическия бранш, така и в сферата на производството и услугите.",  заяви за общинското издание шефът на ДБТ-Айтос.

НП

 

 

Снимки