НАЙ-МАЛКИТЕ БОРЦИ НА АЙТОС ФАВОРИТИ НА БАЛКАНИАДАТА В ТУРЦИЯ

Детският отбор на СКБ „Айтос“ безапелационно зае първото място в комплексното класиране на Балканското първенство по свободна борба за деца, момчета и момичета, което се проведе в края на м. юли, в турския курорт Ялова. В надпреварата се включиха общо 170 деца, момчета и момичета от Албания, Гърция, Косово, Молдова, Гагаузия, Северна Македония, Турция и България.

Възпитаниците на младия треньор Октай Хасан завършиха състезанието с три  титли, 4 сребърни и 6 бронзови отличия, и оглавиха класирането със 197 точки. Техни подгласници станаха домакините от Турция със 152 точки, на трето място се нареди тимът на Северна Македония с 90 т.

За Айтос, шампионски титли в своите категории спечелиха братята Тахир Тахиров (48 кг) - с първо място при момчетата и Мустафа Тахиров (48 кг) - победител при децата. Шампион при децата стана и Ибрахим Мустафа (34 кг). Ибрахим губеше финала с 0:4, но успя да обърне резултата в схватката срещу представителя на Северна Македония, и с 16:6 точки го победи с технически туш.

При децата, вицешампионски титли и сребърни отличия заслужиха Стефан Николаев /30 кг/, Александър Николаев /38 кг/,  Илия Урсаки /48 кг/ и Михаил Урсаки /59 кг/. В категория 30 кг, третото място зае Исак Антонов, а при 44-килограмовите, за бронз се пребори Себахатин Хюсеин.

При момчетата, редом до шампиона Тахир Тахиров се наредиха Редван Тахиров /48 кг/ със сребърен медал, Мертол Адем /69 кг/ и Ерсин Юмер /85 кг/ - и давмата с бронзови медали.

Младите спортни таланти на Айтос се бориха с много хъс и с желанието да постигнат успехите на треньора на децата и момчетата Октай Хасан, който миналата година беше част от националния отбор на младежите до 23 г. и стана пети на европейското в Пловдив.

Отборът на „Айтос“ тръгна за Ялова, воден от президента на СКБ Ружди Ахмед. В спортната делегация за Балканиадата бяха Петя Петрова - Началник на РУО-Бургас, Павлина Алексиева - експерт "Физическо възпитание и спорт", Гюлшен Еминова - експерт "Квалификации" и Невзад Исмаил - Директор на дирекция "Орбазование" в Община Руен.

На първенството в Турция, България беше представена от четири отбора. Освен "Айтос", на тепиха в Ялова се бориха представителите на сборен тим от Острово, Разградско и Лозница, отборите на клубовете "Илия Павлов" (Велико Търново) и "Руен".

При момчетата, борците на СКБ „Руен“ се наредиха на второ място с пет медала – две титли, сребро и два бронза, като първи станаха Шабан Шабан (44 кг) и Джемал Хаккъ (над 85кг). Тимът беше воден от треньора Бязид Кемал.

Надпреварата беше организирана от Лютфи Юзгюр, роден в България, европейски вицешампион по свободна борба за младежи от 1984 г. и Балкански шампион за същата възраст, който в момента е директор на “Агенцията за сътрудничество между Балканските държави с побратимените общини на Ялова”. Инициативата беше подкрепена от Турската федерация по борба и Спортното министерство на южната ни съседка.

Схватките на младите таланти на първенството изгледаха ЗМС Шукри Лютвиев европейски шампион по свободна борба за България от София (1978 г.), който е син на ЗМС Лютви Ахмедов, световен шампион и втори на Олимпиадата в Токио 1964, както и от неговия внук Левент Шен, сега съдия олимпийска категория.

С демонстрации на 5-годишните Аяна (Турция) и Ясмин (България), домакините закриха 8-то издание на надпреварата. За прекрасно организираното Балканско първенство за деца, момчета и момичета в гр. Ялова огромна заслуга има екипът на Лютви Йозгюр. Състезанието се проведе с любезното съдействие на  кмета на курортния град Ялова, Турция г-н Мустафа Тутук и главен спонсор на Балканиадата, съобщи Иван Андреев в "Журнал за борба", който също пътува с борците до Турция

НП

Снимки