Нов пакет от извънредни мерки на Правителството

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министрите на транспорта, правосъдието и икономиката дадоха извънредна пресконференция в Министерски съвет.

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа за бизнеси с подкрепа от Българската банка за развитие и претрансформиране на риска „безработица“ чрез даване на възможност на доказано засегнатите от намаленото потребление и от временното затваряне на тяхната дейност да кандидатстват за субсидиране на 60% от възнагражденията на техните служители за период от един месец. За сега не се предвижда "банкова ваканция", каза още Горанов.

Другата новина,е, че във връзка с извнредното положение заради коронавируса, МС  създава Логистично-координационен център за защитни материали и оборудване. Според Дончев, защитните средства и нуждите от тях нарастват неимоверно,, затова се е взело решение за създаване на логистично-координационен център. Тази нова структура ще има за цел да обезпечи по най-бърз начин заявяването и произвеждането на необходимите количества защитни материали и оборудване. Главен комисар Николай Николов ще оглавява новосъздадения център Той цаяви, че сновната задача ще бъде да се подпомогнат усилията по поръчване, получаване и разпределение на необходимите нужди. "Ще стане по-видима дейността на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Утре ще разпределим първите задачи. Ще систематизираме дейността“, заяви още Гл. комисар Николов.

Министър Сачева обяви, че по линия на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат заделени 20 млн. лева, които ще бъдат изразходвани приоритетно за допълнително възнаграждение на персонала на първа линия в лечебните заведения – лекари, медицински сестри, санитари, служители на регионалните здравни инспекции и служители на центрове за спешна медицинска помощ. Допълнителното възнаграждение ще бъде в размер на по 1000 лева месечно. Средствата по оперативната програма ще се използват и за осигуряване на безопасни условия на труд, подобряване на работната среда, оборудване, обзавеждане, консумативи, транспорт. Ще бъдат създадени и мерки за преодоляване на стреса на служителите.

В рамките на следващите три дни допълнителни 20 млн. лева от ОП „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат на разположение на общините, за да подкрепят и разширят обхвата на съществуващата в момента патронажна грижа. Към момента тази мрежа обхваща около 43 000 потребители. Ще може да се разшири и към хора с увреждания, и към хора под карантина.

 

 

Снимки