ОБЛАСТ БУРГАС В ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ

От 12 до 17 януари учениците с онлайн обучение в домашна среда 

От 12 януари, четвъртък, територията на Област Бургас ще бъде в грипна епидемия. От 12 януари /четвъртък/ до 17 януари, включително, се преустановяват присъствените учебни занятия и преминаване към онлайн обучение в домашна среда на училищата в Бургаска област. Това реши на 10 януари Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/.

За последните 7 дни, регистрираните отсъстващи ученици, поради заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип, са между 20 и 30 % или  215 на 10 000 души от населението на областта.

По данни на РЗИ-Бургас, най-много заболели са във възрастова група 5- 14 г., следвани от 0-4 г. и 15-29 г. Най-ниска е заболеваемостта при хората между 30 и 64 г. По данни на РУО-Бургас към 10 януари, отсъстващите ученици са 17 %, а отсъстващите учители малко над 6 %.

Детските градини ще работят в режим на „засилен филтър“ с ограничен достъп на родители в детските заведения. Няма да има сливане на различни градински групи, персоналът ще носи предпазни маски, ще проветрява и ще извършва минимум двукратна дезинфекция на всички помещения и играчки.

Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, всички профилактични прегледи и имунизации, както и свижданията в лечебните заведения.

На 17 януари, вторник, Регионалният щаб - Бургас отново ще проведе заседание, на което, отчитайки последните данни, ще вземе решение за прекратяване или продължаване на грипната епидемия.

Решението на Регионалния щаб за преустановяване на присъствената форма на обучение в училищата и преминаването им към електронна форма на обучение от 12 до 17 януари, включително, е предложено на Министерствата на здравеопазването и образованието.

 

Снимки