Общината с още грижи за Емировския квартал

Приключи благоустрояването на Емировския квартал по общински Проект „Изграждане и реконструкция на улици с прилежащи паркоместа в кв. 5, кв. 5а, кв. 5б, кв. 8, кв. 8а, кв. 8б по плана на гр. Айтос“. Възловите улични артерии „Ради Боруков“ и „Чудни скали“ са асфалтирани и с нови тротоарни настилки. В прилежащите блокови пространства е положена нова настилка, изградени са паркинги към жилищните блокове, има има ново улично LED осветление. Ще припомним, че ВиК с цялостното подновяване на домовите отклонения. Определени са площите за озеленяване, а междублоковите пространства "дишат", освободени от грозните метални гаражи..

Проектът за благоустрояване на Емировския квартал е безспорен успех за Община Айтос. Кварталът не е виждал подобно строителство и реконструкция на улици с прилежащи паркоместа вероятно от обособяването му. До тоталния ремонт се стигна, след като с решение №711/30.09. 2022 г., Министерският съвет одобри проекта, а на 25 октомври 2022 г., Министърът на МРРБ и кметът Васил Едрев подписаха Споразумение за финансиране на дейностите за обновяването на квартала, в рамките на бюджета на МРРБ. Стойността на проекта е 3 166 000 лв с ДДС.

В края на м. май, разглеждаме квартала и срещаме стар познайник - Емил, най-добрия майстор на редене на бетонни павета. Сега младият мъж е зает с друга важна дейност – подготовката на детска площадка. Всъщност, новостроящите се  площадки в квартала са две. Изграждането им не е включено в проекта – Общината е решила, че на новата квартална визия й липсват екстри за децата, и гради площадките със собствени средства. От Емил и колегите му научаваме, че подготвят фундамента за нови електрически стълбове, всяка от площадките ще има специално осветление и видеонаблюдение.. Строително-монтажните работи са завършени, през тази седмица се очаква доставката на съоръженията и специалната ударопоглъщаща настилка.

Покрай асфалтираните улици и новите тротоари са ситуирани и нови градинки. Застлани са с чернозем и се подготвят за засаждане на райграс. Ще бъдат засадени и дръвчета, ще има и зацветяване, изградена е поливна система, обясняват ни още работниците.

До една от площадките срещаме Христина и внука й Християн. Живеят в съседния блок и нямат търпение да видят детската площадка завършена. „Много години сме чакали да се случи благоустрояването на квартала. А сега и детски площадки – това е прекрасен подарък за децата от квартала“,  радва се на преобразованията Христина.

Пред всеки от жилищните блокове са изградени паркоместа, включително за хора с увреждания. Паркоместата за хора с увреждания са обособени по проекта, ако има необходимост от още – ще бъдат осигурени, със заявление до кмета, уточняват от Общинската администрация.

Новите паркоместа са налице, но култура за паркиране май  липсва. Част от местата за паркиране пред жилищните блокове стоят незаети, и в същото време десетки коли са паркирани по ул. „Чудни скали“ и ул. „Ради Боруков“.  Явно, за немалко собственици на МПС-та в обновения квартал е изключително усилие да паркират на двайсетина метра от входните врати на домовете си.

 

 

 

 

Снимки