ОБЩИНСКИ КОЛЕДАРСКИ ПРАЗНИК АЙТОС 2023

На 18.12.2023 г., от 13.00 часа на сцената на площад "Свобода" в град Айтос /при лошо време на сцената на НЧ”Васил Левски 1869” - гр.Айтос/ ще се проведе фолклорно надпяване, посветено на Коледните и Сурвакарски празници.

Празникът е включен в Културен календар 2023 на Община Айтос.

Целта на Празника е да съхрани за поколенията фолклорните традиции, да продължи и да обогати народното танцово и песенно културно наследство.

ОРГАНИЗАЦИЯ  НА  ПРАЗНИКА

Организатори на празника са Община Айтос и НЧ „Васил Левски-1869”- гр.Айтос.

Организационен екип съставя предварителна програма за участие на представителни обредни групи от учебните заведения и читалищата в Община Айтос. Определя реда за явяване на групите, който е задължителен за всички участници.

Заявки за участие ще се приемат до 11.12.2023 година, включително в Народно читалище "Васил Левски 1869" - гр. Айтос, и на е-mail: [email protected]

Допълнителна информация на тел.: 0558 2-27-23.

РЕГЛАМЕНТ  ЗА  УЧАСТИЕ

А. Обредни групи – изпълняват две песни, благословия и фрагменти от ритуала  Бъдни вечер, Коледуване, Сурвакари – до 15 минути.

Б. Певчески групи – изпълняват две песни и благословия до 10 минути.

Участниците ще се състезават в три възрастови групи – начален, среден и горен курс.

Необходимо е да се обърне внимание на традиционната форма на изпълнение, като според жанра са подбрани и изпълнителите – желателно е песните да не са включени в задължителната програма в учебниците по музика.

В програмата са предвидени и следните конкурси:

А. Автентичен обреден хляб

Б. Автентична сурвачка

Сурвачките и обредните хлябове се представят в Читалището, най-късно до 10.00 ч. на 18.12.2023 г., с надписан етикет, от който е видно - училището/читалището, името на участника, от кой клас е, и от кое населеното място./Представените експонати не се връщат/

Авторитетно жури ще оценява представянето на групите и участниците в конкурсите за автентичните коледарски краваи, пити и сурвачки.

В двете категории: обредни и певчески групи, в различните възрастови групи, журито ще определи първи, втори и трети места, с награди. Награди се присъждат и за конкурсите за обреден хляб и автентична сурвачка.

Наградите са осигурени от Община Айтос.

Всички групи и участнци ще получат грамоти за участие в Празника.

ЖЕЛАЕМ УСПЕХ НА УЧАСТНИЦИТЕ!

ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ

Снимки