Общински пролетен празник на младостта и фолклора - “От Цветница – до Гергьовден 2023”

 

В облачния 6 април, слънце огря сцената, на която децата на Айтос показаха, че с много талант продължават българските народни традиции

           В следобедните часове на 6 април, площад "Свобода" в Айтос беше сцена на големия традиционен общински пролетен празник "От Цветница до Гергьовден 2023". Стотиците деца в разноцветни носии, игривите ритми и пролетното настроение превърнаха в събитие фолклорното състезане.

В общинския фолкорен празник участваха представителни групи от училищата, НЧ "Васил Левски 1869" - Айтос и чталището в с. Съдиево. Преди старта на младата танцова и песенна надпревара, участниците се подредиха за обща снимка.

Пролетното надпяване и надиграване се провежда от близо две десетилетия и е свързано с пролетните празници Цветница, Лазаровден, Великден и Гергьовден. Целта е да бъдат съхранени за поколенията стародавните народни традиции, да се  опази и обогати националното танцово и песенно културно наследство.

      Организатори на празника са Община Айтос и НЧ “Васил Левски 1869”.

Изпълненията на младите участници от общината бяха оценявани от бургаско жури в състав Димитър Тонев - Художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансмбъл "Атанас Манчев" - Бургас, Цвета Кехайова - музикален педагог и Павлина Къстева - хореограф.

       Успоредно с големия пролетен празник се проведоха и няколко конкурса - за обреден хляб, за великденско яйце и великденско дърво, моминска китка или кумичен венец. Имаше и ревю-конкурс за лазарска носия. Експонатите от конкурсите бяха подредени на изложба във фоайето на читалището.

Обредни групи представяха обичаи от пролетния празнично-обреден календар, изявяваха се певчески и танцови групи от всички училища. Участниците се състезаваха в три възрастови групи – начален, среден и горен курс. По регламент, акцентът беше поставен върху традиционната форма на изпълнение. Организаторите имаха още едно изискване - песните да не са включени в задължителната програма на учебниците по музика.

      Конкурсът е неизменна част от културния календар и е сред най-красивите празници, които Общината организира през годината. "Най-важната цел е не да си победител на всяка цена. По-важно е децата да се докоснат до българския фолклор по този неповторим начин. Да се почувстват горди, че носят традицията и я продължават. Поздравявам Община Айтос, че продължава в годините този красив празник на младостта и красотата", коментира за НП Цвета Кехайова.

      За участието си всеки получи грамота, а за победителите в конкурсите - има награди, осигурени от Община Айтос. Водещ на празника беше Лазарина Янчева.

НП

Снимки