Общински пролетен празник на младостта и фолклора - “От Цветница – до Гергьовден 2024”

Събитието трябваше да се случи на площада - заради дъжда красивият празник се проведе в читалищния салон

Дъждът не успя да изтрие усмивките от детските лица и пролетното настроение в салона на НЧ «Васил Левски 1869» - Айтос, където днес, на 23 април се проведе Големият традиционен общински пролетен празник "От Цветница до Гергьовден 2024".
Стотиците деца в разноцветни носии и игривите народни ритми превърнаха в събитие фолклорното състезане, посветено на пролетните празници Цветница, Лазаровден, Великден и Гергьовден.
В общинския фолкорен празник участваха представителни групи от общинските училища и НЧ "Васил Левски 1869". Пак по традиция, преди старта на детската танцова и песенна надпревара, представители на училищата, участници в конкурса се подредиха за обща снимка на читалищната сцена.
Състезанието за представяне обичаи, песни и танци от пролетния празнично-обреден календар се провежда в Айтос над две десетилетия. Целта е да бъдат съхранени за поколенията стародавните народни традиции, да се опази и обогати общинското танцово и песенно културно наследство.
Организатори на празника са Община Айтос и НЧ “Васил Левски 1869”. Изпълненията на младите участници бяха оценявани от бургаско жури в състав Димитър Тонев - Художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансмбъл "Атанас Манчев" - Бургас, Цвета Кехайова - музикален педагог и хоров диригент и Павлина Къстева - хореограф.
Успоредно с големия пролетен празник се проведоха и няколко конкурса - за обреден хляб, за великденско яйце и великденско дърво, моминска китка и кумичен венец. Имаше и ревю-конкурс за лазарска носия, в която участваха момичета от няколко училища. Експонатите от конкурсите бяха подредени на изложба във фоайето на читалището.
Участниците се състезаваха в три възрастови групи – начален, среден и горен курс. По регламент, акцентът беше поставен върху традиционната форма на изпълнение. Организаторите имаха още едно изискване - песните да не са включени в задължителната програма на учебниците по музика.
Всяка година през м. април, конкурсът е част от културния календар на Общината и е сред най-красивите празници, организирани преди Великден. "Най-важно е не да си победител на всяка цена. С тази инициатива децата се докосват до българския фолклор по неповторим начин. Чувстват се горди, че носят традицията и я продължават. Поздравявам Община Айтос, че продължава в годините този красив празник на младостта и красотата", коментира за НП Цвета Кехайова.
Всеки от участниците получи грамота от кмета Васил Едрев, а за победителите в конкурсите - ще има награди, осигурени от Община Айтос. Водещ на празника беше Лазарина Янчева.
Класирането - утре, 24 април, на сайта на Община Айтос - www.aytos.bg
НП
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Снимки