Осветиха новата църква "Св. Рождество Богородично"в село Дрянковец

Празнчен камбанен звън огласи село Дрянковец, в неделя, на 20 ноември 2022 г. С Тържествената Света литургия, отслужена от Агатополския епископ Йеротей, в съслужение с отец Павел Гълъбов и енорийски свещеник Ромил, предстоятел на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" в Айтос, беше осветен новият храм "Св. Рождество Богородично" в селото.

„Днешният ден за мен е емоционален, защото това е един мечтан храм, който да се освети от покойния отец Ромил и от много други хора, които вече са починали и ги няма до нас. Но това не означава, че не трябва да продължим делата им. Храмът е прекрасен, дори в повече! Това ми е един от любимите храмове в селата. Личи си, че хората са се трудили много при изграждането му ! Те показаха, че независимо от различието в етноса и вярата си можем да бъдем единни!“, каза пред миряните епископ Йеротей.

Християните в селото са малко, повечето жители на Дрянковец са мюсюлмани, но и те са помагали за градежа. "Заедно сбирахме пари, за нас днешният ден е празник", призна кметицата Севие Пехливанова.

Църквата е кръстокуполна, с меден купол и камбана
Построена е на мястото на старата дрянковска църква "Св. Рождество Богородично", разрушена през 60-те години на ХХ в., с идеята на терена да се строи Младежки център. Не се случило - десетилетия наред на това място стърчали побити метални колони, като обещание за изграждането на Центъра. И така - близо пет десетилетия.

През 2012 г. по предложение на кмета Васил Едрев, Общинският съвет в Айтос приема решение да дари част от терена на Църковното настоятелство на храм "Св. Димитър" - Айтос за изграждането на християнския храм. С благословението на Сливенски митрополит Иоаникий, строежът започна на 1 септември 2019 г., с изпълнител "БУЛИМПЕКС БГ" ЕООД - град Бургас. Още в края на 2019-та, вече покойният ставрофоен иконом Ромил Негозов - инициатор на градежа, заяви за НП, че той като Предстоятел и Църковното настоятелство са изключително доволни от работата на дружеството, което спазва всички строителни срокове и работи качествено.

Тогава, прогнозите на о. Ромил бяха, че храмът ще бъде осветен и открит през 2020 г., но кончината му и пандемията станаха причина за удължаване на сроковете. И може би, църквата би била още на "груб строеж", ако трима сърцати мъже - Александър Георгиев и синовете му Георги и Станимир не бяха приели мисията да продължат делото на о. Ромил. "Отец Ромил направи много за организацията и реализирането на идеята. Сега, ние желаем да продължим делото му и да го доведем до край! ", заяви за НП Александър в един от най-трудните моменти, в който нямаше средства за градежа.   

И се започва "ходене по мъките" в търсене на сподвижници и дарители за  богоугодното дело.  С много труд и усилия, в продължение на повече от две години, с подкрепата на Църковното настоятелство, на хора с дрянковски корен, на фирми от Бургас и Айтос, Инициативният комитет, в който двигателят са Александър, Станимир и Георги,  успя не само да завърши строитеството и да обзаведе храма, но и да благоустрои теренът около него.

Храмът не успя да побере десетките миряни, дошли за освещаването. Тук беше и кметът на Община Айтос Васил Едрев, който дари за храма икона на света Богородица. „Община Айтос участва в изграждането на храма с безвъзмездно дарение на терена върху, който е построен. Местното население пое инициативата, и християни, и мюсюлмани се включиха в това богоугодно дело. Живеем заедно и си помагаме едни на други!“  

След тържествената служба, о. Ромил освети постния курбан за здраве и благополучие във всеки дрянковски дом.

Изящен иконостас и огромен старинен полилей красят новата църква, а камбаната е дарение от общинският съветник Георги Янев, казаха за НП Александър, Станимир и Георги, които бяха най-щастиви в този ден. И признаха, че им предстои още много работа по изографисването на църквата. Затова дарителската кампания продължава. Ако искате  да помогнете в богоугодното дело, можете да преведете средства по: 

Банкова сметка на Храм "Св. Димитър" - град Айтос за новоизграждащия се Храм "Св. Рождество Богородично" - село Дрянковец:

IBAN: BG40 UNCR 7630 1078 6913 18

BIC UNCRBGSF Unicredit Bulbank - Айтос

НП

 

Снимки