ОТ 27.09.2021 Г. ОГРАНИЧАВАТ ТЕЖКОТОВАРНИЯ ТРАФИК ПРЕЗ АЙТОСКИЯ ПРОХОД
МОБИЛНИ, СТАЦИОНАРНИ КАМЕРИ И ПОДВИЖНИ КАНТАРИ, СА ДРУГИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ГЛАВЕН ПЪТ ІІІ-208
Зам. министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, кметът Васил Едрев, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, зам.-директорът на ГДНП старши комисар Борислав Муеров и Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова проведоха в кабинета на кмета работна среща и взеха решения за мерките, които трябва да бъдат предприети, за обезпасяване на главен път ІІІ-208.
Пред Община Айтос, пред медиите и граждани, взетите решения обяви Зам. министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков.
Първо - сега и веднага. Постоянно полицейско присъствие с мобилна камера за скорост. Веднага, полицията стартира процедурата по изграждане на стационарна камера за скорост. Обединихме се около идеята, Областният упарвител на Бургас да свика комисия по регионално развитие, с която стартираме процеса ПО ИЗГРАЖДАНЕ НА ОБХОДЕН ПЪТ НА ГРАД АЙТОС.
Вземаме контретни мерки за ограничаване претоварването на тежкотоварните автомобили. Тези конкретни мерки се заключават в мобилизиране на по-голям брой подвижни кантари, които ще бъдат разположени в опасните участъци на страната, а не само в Айтоския проход.
От 27 септември, АПИ, съвместно с органите на полицията се предприемат мерки за недопускане - ВРЕМЕННО ОГАНИЧАВАНЕ НА ПРЕМИНАВАНЕТО НА ТЕЖКОТОВАРНИЯ ТРАФИК - АВТОМОБИЛИ НАД 12 ТОНА ПРЕЗ АЙТОСКИЯ ПРОХОД. ТОЗИ ТРАФИК ЩЕ МИНАВА В ПОСОКА КАРНОБАТ. Това ще бъде временна мярка, защото все пак сме в началото на есента и трябва да се направят проходими участъци при зимни условия. Тази временна мярка ще продължи толкова, колкото е необходимо, докато се случат дългосрочните цели, които сме си поставили от заседанието на тази работна група.
На 23 СЕПТЕМВРИ, в 11 часа експерти от Областно пътно управление - Бургас, съвместно с експерти от Общината ще проходят целия опасен маршрут и ще направят съответните предписания за изграждане на постоянни съоръжения за намаляване на скоростта т.е. няма да има само контролни камери и полицаи на място, а ще има и такива съоръжения, които ще принудят шофьорите да ограничават скоростта, още навлизайки в пределите на града, заяви зам. министърът.
Процедурата за изграждане на обходен път ще започне със заповедта на Областния управител, и ще приключи, когато се проходят всички стъпки, докато стигнем до строеж, каза още Валентин Граматиков. На въпрос, какъв срок си поставяте, областният управител проф. Мария Нейкова заяви, че приоритетно ще се гласува изграждането на този път, за да се прекратят пътните трагедии с отнемане на човешки животи. "Ще информираме медиите и гражданите за решенията на комисията и от там нататък - какви действия ще предприеме Изпълнителна агенция "Пътища" за да може да се изгради този път.", заяви още проф. Нейкова.
Кметът Васил Едрев излезе от работната среща удовлетворен от решенията. "Всички заедно ще се мобилизираме, така че максимално да съкратим сроковете за изпълнение на взетите мерки. Гражданите на Айтос ще бъдат информирани за всяка конкретна стъпка по изпълнението на тези мерки", каза кметът.
 
 
 
Снимки