Първи областен конкурс по испански език и култура

Сърдечно благодарим за подкрепата на Община Айтос за този много успешен проект на „ESTREYA“Българо - испанския културен център -гр. Бургас

 

На 14.05. 2021 г. в сградата на Областна администрация- гр. Бургас и с личното съдействие на Областния управител г-н Вълчо Чолаков се проведе "Първият областен конкурс по испански език и култура".Събитието започна със слово на г-н Владимир Крумов, който откри изложбата с творби, участвали в конкурса за плакат. Победител сред 40 участници в надпреварата стана Здравко Сираков- студент в НХА гр. София с ръководител проф. д-р Кристина Борисова-директор на Профил Плакат във висшето училище.

"I Областен конкурс по Испански език и култура"се състоя в три кръга: граматичен, музикален и кулинарен. Оценен от тричленно жури от ПГРЕ"Г.С.Раковски"-гр.Бургас.

Участниците имаха удоволствието да получат неочаквана възможност за клас по фламенко танц от г-жа Ирина Дубровина- която съвместно с „ESTREYA“ Българо - испански културен център организират класове по испански танци, всяка сряда от 19.30 ч. в Културен дом "НХК" -гр. Бургас. Който класове могат да се предложат и за гражданите на Айтос.

На първо място с 62 точки в надпреварата спечели отборът на Акулите от Поморие "Las Tiburonas de Pomorie". С 54 точки се нареди отбора на Бургас "Las Sirenas"/Сирените на Бургас/. Следвани от отбора на гр. Айтос "Las Aguilas"/Орлите на Айтос/-52т.

Конкурса се състоя в залата на Областна управа, обогати участниците и ги зареди с много приятни емоции. Подобен духовен обмен на идеи отваря нови пътеки пред човека и прави възможен диалога му с непознати страни, култури и хора.

Събитието бе интересен и вълнуващ завършек на езиковия курс по испански език, който започна с колективно четене на откъси от романа на Сервантес „Дон Кихот“ на средновековен испански език, по- време на образователния процес се научихме да правим дегустация на зехтин, посещения на супермаркет, библиотека и разговорни класове извън класната ни стая. Докато се забавляваме научаваме испански език и много от културата на тази разнообразна страна. Но все още има още да се работи, за достигане на по високи нива.

Свързахме се с отдел култура и учениците на гр. Перияна (Малага) и взаимно подготвяме "Станът на думите"в който, представяме забележителностите на градовете ни. Това ни дава възможност да се представим и в очакване да можем скоро да посетим нашите приятели от Малага.

 

В "I Областен конкурс по Испански език и култура" трите групи се представиха достойно. Представителите на гр. Айтос, показаха своите придобити от Антонио Перез умения, доказаха, че знаят и могат да преодоляват предизвикателства, че ученето на чужди езици не е невъзможна кауза, стига човек да има мотивация и достатъчно силно желание. Независимо от оценката на тричленно жури от ПГРЕ"Г.С.Раковски"-гр.Бургас, представителите на гр. Айтос бяха подготвили и се представиха на високо ниво и бяха достойни съперници.

Ние искаме да продължим да работим за хората на гр. Айтос и да създадем традиция в разпространението на Испанският език и култура.

Нашето желание е да можем да разработим в Айтос, терапевтична програма за третата възраст. Молим среща с отговорните за тази група лица, за да може да се достигне до някакво споразумение.

Също така да можем да продължим да до изграждаме и дадем нови умения на децата и подрастващите на Айтос.

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Razgledaite-izlozhbata-na-plakati-v-Oblastna-administraciya-Burgas-1084896  

С пожелание за здраве:

Петя Кирилова

Антонио Перез

 

 

Снимки