ПЪРВИ ПОЕТИЧЕН ДУЕЛ В АЙТОС
ПЪРВИ ПОЕТИЧЕН ДУЕЛ В АЙТОС
МЛАДИ ПОЕТИ СЕ "СТРЕЛЯХА" С ДУМИ
Веселин Веселинов беше фаворитът на публиката
Първият Поетичен дуел в рамките на Първите Литературни празници Айтос 2022 се проведе на 29 октомври, в Посетителски център "Генгер" в Етнографски комплекс "Генгер". Началото му обави тържествено водещият на събитието, бургаската поетеса Роза Боянова - личност с много опит в поетическите схватки.
Боянова представи на айтоската публика двамата млади дуелисти - Веселин Веселинов от София и Мартин Спасов от Шумен. Техни секунданти бяха утвърдените поетеси Татяна Йотова - Айтос и Ели Видела - Хасково.
Състезанието се състоя от три кръга. В първия кръг, участниците разказаха за себе си - тяхната визитна картичка беше любимо стихотворение. Секундантите пък се постараха мотивирано, в проза и поезия, да подчертаят предимствата им. Във втория рунд всеки от дуелистите имаше 6 минути, за да "изстреля" стихотворение на определена тема. Като всяко прочетено стихотворение е продължение - отговор на стихотворението на опонента, което го предхожда. Поетите рецитираха за времето и себе си, за чувствата, за себепознаването. В 3-ия кръг „Поетични импрозизации” бяха предложени теми от публиката, които противниците трябваше да развият в пълноценно поетическо произведение в рамките на 15 минути. От предложенията на публиката бяха избрани две "Под чардаците на старите къщи" и "Пеперудени души". Докато в първия рунд по-точно "стреля" Мартин Спасов, на финала повече от гласовете на публиката събра Веселен Веселинов, който беше обявен за победител в двубоя. Но айтозлии бяха еднакво впечатлени от творчеството на двамата млади поети, които за първи път представят поезията си в Айтос.
Снимки