По проект, финансиран от ЕК - скрининг за превенция на кучешката тения

Адриано Казули, Националният здравен институт, Рим и Университет - гр. Павия, Италия координират проучване на Ехинококоза в Централна и Източна Европа, в което през 2015 година е включена община Айтос. Спонсор на изследването е Европейската комисия, а главен изследовател - д-р Енрико Брунети от университета в Павия. Проучването носи името "HERACLES", в град Айтос то ще се проведе от 1 до 6 юни т.г., включително.

Очакванията са да се включат възможно най-много граждани от различни възрасти, участието на всеки е доброволно. Всички процедури, свързани с проучването ще бъдат безплатни.

Предстоящото изследването беше поводът за визитата на водещия български изследовател по проекта - проф. д-р Каменна Вутова д.н. в Айтос през миналата седмица. Проф. Вутова работи в Специализирана болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" ЕАД - София. На среща с медици и представители на Община Айтос, водещият български изследовател разясни целите на проекта и поиска подкрепа за най-мащабното изследване провеждано до сега в Айтос.

Що е то Ехинококозата? Заболяване, както при хората, така и при всички домашни тревопасни животни. В органите им се развиват кисти, които се локализират навсякъде в човешкото тяло. В кучето, вълка, чакала, пора, бялката, риса, койота живее кучешката тения, но тези животни не боледуват, а само пренасят заразата. По-често са заразени овчарските и скитащите кучета.

НП

Снимки