Подписаха договорите за обследване на пет сгради в Айтос

Кметът на Община Айтос Васил Едрев и Десислава Стефанова - упълномощен представител на Обединение "Инфра екип"- София, подписаха в петък договори за техническо и енергийно обследване и паспортизация на петте жилищни сгради в Айтос, които кандидатстваха за безвъзмездно финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. На подписването присъства и Мирослав Василев, представител на техническите експерти по Програмата.

Договорът е във връзка с проведена обществена поръчка на Община Айтос, която беше спечелена от столичен консорциум, в който са включени три специализирани фирми.

Според клаузите в договора, обединението ще изготви паспортизация, техническо и енергийно обследване, за да бъдат дадени предписания за саниране на сградата на ул. „Гарова” № 5 на 6 етажа, със 60 апартамента и два самостоятелни търговски обекта,  сградата ул. „Васил Априлов” № 3, на 8 етажа, с 40 апартамента, сградата на ул. „Васил Априлов” № 1 на осем етажа, с 40 апартамента, сградата на ул. „Хаджи Димитър” № 18, на 5 етажа, със 72 апартамента и сградата на ул. „Цар Асен” № 6 , на 6, 7 и 8 етажа, с общо 72 апартамента.

Подписаните договори между Сдружения на собствениците и кмета на общината са пет, толкова са и договорите са обследването. Екипи на обединението започват архитектурното заснемане на сградите, което ще бъде последвано от техническо обследване и доказване на тяхната пригодност за понататъшно действие на процедурата, обясни Василев. Тя ще продължи с енергийно обследване, с цел снижаване разхода на енергия в сградите, което е и крайната цел на Програмата.

"Следващата стъпка е възлагане на проектирането, за изпълнение на мерките, предписани при обследването. Общината ще продължи процедурата с възлагане на изпълнението на строително-монтажните дейности", каза за НП Десислава Стефанова.

НП

Снимки