Подразделение на Националната гвардия на щата Тенеси-САЩ реновира детската градина в Караново

На 17 юли т.г. сутринта карановци бяха искрено изненадани от една неочаквана и високопоставена визита. Командирът на 194 военна бригада на Националната гвардия на щата Тенеси-САЩ Фред Джонсън пристигна в селото с група американски войници. По думите на полк. Джонсън, младите войни са част от подразделението, което се занимава с изграждането и ремонтирането на обекти около базата в Ново село. А поводът за американското присъствие в айтоското село е хуманитарен проект на Министерството на отбраната на САЩ за основен ремонт на детската градина в с. Караново, филиал на ЦДГ "Здравец" - Айтос.

Пет минути по-късно, в Караново пристигна и лично ген.-майор Макс Хейстън - Началник на Националната гвардия на щата Тенеси-САЩ, за да даде последни указания за предстоящия ремонт. Кметът на Община Айтос Васил Едрев посрещна генерала и американските военни в двора на детската градина, заедно с кмета на селото Надежда Димитрова, директора на ЦДГ "Здравец" Мима Лавчиева, учителките и персонала на детското заведение.

Градоначалникът поръча логистиката на карановската кметица и разговаря с ген. Хейстън за приоритетите на хуманитарните проекти. Надежда Димитрова пък благодари и на американците и на кмета Едрев за вниманието и грижата към карановските деца. Оказа се, че основен ремонт на детската градина не е правен поне от четири десетилетия.

Децата и учителките бяха подготвили специална изненада за гостите. Малчуганите ги посрещнаха с " Hello", рецитираха, пяха, танцуваха и спечелиха искрените симпатии на американските военни. Ген. Хейстън беше много впечатлен и от баницата, която му поднесоха домакините, и поиска да се запознае с готвачката Мария.

С реновирането на детската градина ще се заеме въздушен взвод от 194-ти батальон, който пристигна с 24-часов полет в събота. Американците имаха 24 часа, за да се адаптират към нашето часово време, за да започнат ремонтите в понеделник, на 20 юли рано сутринта.

30 войни на САЩ се включват в хуманитарния проект, с тях ще работят и петима българи от Военноморския флот. Българите и американците заедно ще полагат доброволен труд в продължение на две седмици, откриването на обновената детска градина вече е насрочено за 30 юли т.т.

"Щастливи сме, че можем да ви помогнем. Още повече се радваме, че ще го направим за децата. Нямам търпение да видя резултатите от този проект. Надявам се, че ще имаме още възможности за срещи като тази", заяви ген Макс Хейстън и благодари за топлото посрещане. Стана ясно, че подразделения от Националната гвардия на щата Тенеси-САЩ са оказвали хуманитарна подкрепа в различни райони на България. Ремонтът в Караново ще е на стойност около 10-15 хил. долара, без да се брои трудът, който ще бъде изцяло безвъзмезден. Това е цената на материалите, които ще бъдат вложени в реновирането, уточни за НП полк. Джонсън.

Средствата ще бъдат използвани за подпомагане на усилията на Общината и на екипа ЦДГ "Здравец“ в обновяването на масивната сграда в центъра на селото. Ремонтът ще включва боядисване, реновиране на сервизните помещения и занималнята, подмяна на всички стари дървени врати и прозорци и обновяване на фасадата.

Докато тече ремонта, децата ще бъдат във ваканция. Очаква се, ген. Хейстън  и кметът Васил Едрев да прережат лентата на реновираната детска градина точно след две седмици. Сроковете са кратки, затова отсега, в трескава подготовка за тържеството са не само учителките и персоналът, но и кметицата, родителите и всички жители на Караново.

НП

 

 

Снимки