Повече от три часа гасиха пожар край Айтос, тръгнал от запалени гуми на сметището

На 30 юли в следобедните часове в Районно управление "Полиция"- Айтос е получено съобщение за пожар, възникнал в близост до сметището на Айтос, разположено на около 4 км източно от града. Всъщност, пожарът тръгва към 16.00 часа от запалени автомобилни гуми на сметището, научи НП. Сега полицията търси отговор на въпроса кой и защо е подпалил гумите по пладне, в най-горещия  ден от годината.

Сигналът за палежа е подаден от служители на почистваща фирмата Астон сервиз” ООД до пожарната служба в Айтос. Пожарните автомобили пристигат на място, но високите температури и сменящия посоката си вятър, стават причина пожарът да се разрасне на няколко фронта.

По нареждане на кмета на Община Айтос Васил Едрев в акцията за потушаването на пожара се включва гасаческата група на Общинската администрация, предоставени са и топалки за справяне с огъня. Почти веднага в гасенето се включват и служители на Държавно горско стопанство - Айтос. В акцията участват 16 огнеборци и три противопожарни автомобила на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Айтос с началник инж. Мариян Маринов.

Кметският наместник на с. Лясково Енчо Бакалов получава сигнал, че огънят от сметището е тръгнал към нивите и пасищата на с. Лясково и в посока парк "Славеева река". Със съдействието на арендатора Станимир Колев е разорана защитна ивица от шест метра, за да не може пожарът да се прехвърли в нивите, които за щастие, вече са пожънати.

"Заради вятъра, в един момент огънят се засили и започна да прехвърля браздата. Наложи се 20-30 метра пред него да бъдат направени още широки бразди. На помощ дойдоха служители от общинската администрация, Горското и пожарникарите. Дойдоха и от гражданска защита, защото пожарът тръгна нагоре към мотопистата и към младите фиданки от космат дъб, които бяха засадени през тази пролет при няколко залесителни акции. Поддържахме непрекъсната връзка с кмета Васил Едрев, който координираше действията на групите в няколко посоки. Към 19.00 часа стана ясно, че пожарът навсякъде е потушен.

Искам да изкажа специална благодарност на арендатора Станимир Колев. Подобен пожар близо до селото имаше през 2012 г. и с неговата адекватна намеса не допуснахме разрастването му," разказа пред местните медии Бакалов.

След 3-4-часова борба с огъня пожарът е потушен и не е допуснат на територията на парка, в боровата гора и до младите насаждения от космат дъб, където щетите щяха да бъдат огромни. По първоначални данни са изгорели 30 дка едногодишна широколистна гора и 500 декара сухи треви и храсти. Причините за пожара, както и стойността на нанесените щети са в процес на изясняване. Работата по случая продължава от служители на Районно управление "Полиция" – Айтос.

НП

Снимките са предоставени на вестник НП от Пламен Михайлов - служител в Общинска администрация - Айтос, участвал в потушаването на огъня в състава на гасаческата група.

 

 

 

 

 

Снимки