ПРАВИТЕСТВОТО С ПАКЕТ ОТ ИКОНОМИЧЕСКИ МЕРКИ

- Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане за системите на Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната и МВР, заяви Премиерът Бойко Борисов на пресконференция в МС.

- За бизнеса и заетостта - мобилизира се ресурс от 4,5 млрд. лева. В това число, капитализираме Българската банка за развитие (ББР), заделени са половин милиард, които на практика служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд., ние гарантираме тези кредити.

- 200 млн. лева са насочени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева за лица, които са в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения.

- Отделят се и разходи за изплащане на помощи запазване на работни места в засегнати сектори при схемата - 60% от заплатите ще покрие държавата, а останалите 40 - работодателите, ако не уволняват работниците. Мисля, ще надминат 1 млрд. лева тези средства.

- Отлага се плащането на данъци (финансовият министър уточни, че става дума за корпоративни данъци, не за ДСС - б.р.) до 30 юни, като това прави по-малко от 600 млн. в хазната.

Утре Министерски съвет ще гласуваме и 50 милиона лева за Великденски бонуси за най-нуждаещите се пенсионери. Премиерът съобщи още, че няма да има Икономически съвет, както поискаха от бизнеса, като обясни, че има орган за тристранно сътрудничество. 

"Всеки един бизнес ние трябва да го гледаме като писано яйце - да оживее, да оцелее, за да може да порасне и създаде", каза още Борисов и подчерта, че икономиката се трансформира.

Снимки