Проф. д-р Панайот Куртев с грижа да родния град и айтозлии

Ротари клуб - Айтос, със съдействието на Община Айтос организира за айтозлии лекция на проф. д-р Панайот Куртев, на тема „Социално значимото заболяване – колорективен рак - причините за развитието, поставянето на диагнозата, клиниката, лечението и профилактиката“.

"Колоректалният рак е широко разпостранено социално значимо заболяване, което поставя сериозни проблеми в областта на профилактиката, диагнозата и лечението. Характеризира с голяма честота, висока смъртност, откриване в сравнително късен стадий на заболяването и скъпоструващо лечение. Заболяването е на трето място в структурата на злокачествените новообразувания в световен мащаб и една от най-честите причини за смърт и при двата пола. Тази локализация засяга  значително по-често населението в икономически развитите страни", каза за общинското издание, проф. Куртев.

В презентацията си в Заседателната зала на Община Айтос, известният медик представи проблемите, засягащи разпостранението на рака, причините за развитието, поставянето на диагнозата, клиниката, лечението и профилактиката.

Макар че живее и работи в София, д-р Куртев е член на Ротари клуб-Айтос. Избрал да е част от айтоската организация, защото иска да работи и да помага с каквото може на Айтос и на своите съграждани. Стана ясно, че е готов с цял цикъл лекции за различните онкологични заболявания, с които да запознае айтозлии как се диагностицират, какви са симптомите и как се лекуват. "Важно е да се знае какви са симптомите, за да се потърси навреме специалист. Всеки трябва да има познания и в този смисъл да бъде лекар на самия себе си", каза още проф. Куртев.

В почивния ден, залата беше пълна с граждани. Някои донесоха и последните си медицински изследвания, за да чуят компетентното мнение на специалиста. Много айтозлии търсят професора по онкология и в столицата, всеки един е получил подкрепата му и медицинска помощ. Не се е случвало да не се отзове на молба на свой съгражданин, защото освен изключителен професионалист, проф. Куртев е сред хората, които са особено привързани към родния град и се гордеят с айтоското си потекло.

НП

Снимки