Проф. Елена Кутева: Няма друга сцена, която да ме вълнува повече от сцената на СЛАВЕЕВИ НОЩИ

Точно в 20.00 ч. на 5 юни, кметът на Община Айтос Васил Едрев и деца от фолклорните състави на читалището изпълниха ритуала за издигане на националното знаме и знамето на "Славееви нощи". Танцов състав "Звънче" и Формация "Мисис" при НЧ "Васил Левски 1869" извикаха възторга на хилядите зрители с нова уникална танцова сюита. Градоначалникът пък поздрави айтозлии и обяви празниците за открити. "Знам колко дълбоко и искрено цените и обичате тази айтоска традиция. В продължение на 47 години айтозлии я предават на децата си, а те - на своите деца и внуци. „Славееви нощи” са нашата визитна картичка, нашето самочувствие на достойни българи. Няма друга традиция, която да ни свързва така здраво с корените. И за поредна година ще споделя с Вас увереността си, че нашите „Славееви нощи” ще ги има, докато го има Айтос на тази земя!", заяви кметът. Той отправи специални благодарности към проф. д-р Елена Кутева - Директор на Държавния ансамбъл "Филип Кутев" - София, която повече от десетилетие е председател на журито и продължава делото на баща си Филип Кутев - създател на айтоските празници.

"Ще ви призная, че няма сцена в България, или някъде другаде по света, която може да ме развълнува повече от сцената на айтоските "Славееви нощи". Не зная дали, Вие айтозлии, си давате сметка колко трудно се пази и надгражда една такава традиция. Цели 47 години," каза от сцената на "Славееви нощи 2015" проф. Кутева и призна, че през последните три-четири години "Славееви нощи са пораствали пред очите й, за да се превърнат в един от най-авторитетните музикално-песенни форуми в страната. "Затова, аз искам горещо да поздравя Вашия кмет - господин Васил Едрев. Не само за това, че продължава традицията. Правили са го и други кметове преди него. Аз искам да му благодаря, за това, че превърна Славееви нощи в празник с национална известност, с хиляди участници в конкурсите. Убедена съм, че моят баща би се гордял -  днес "Славееви нощи" са в ръцете на добър стопанин," заяви още председателят на журито.

Истински изненадани от мащабите и организацията на празника бяха и гостите. За първи път тази година на "Славееви нощи" дойдоха Диана Йорданова и Иван Вълков - народни представители от ПП ГЕРБ. Празникът уважиха още Калоян Калоянов - директор на ОД на МВР - Бургас, проф. Иван Върляков - Изпълнителен директор на РАО "Тракия", кметове на общини, общински съветници, представители на всички политически сили и спомоществователи.

Звездата на вечерта беше Ивана, която пристигна още в пет следобед, за да даде няколко телевизионни интервюта. Придружаваше я екип на телевизия "Планета", който успя да заснеме концертът й от началото до самия финал.

"Само тук, в Айтос, от извора се пие на колене", каза Ивана, много развълнувана от топлото посрещане на съгражданите си. Това беше и първата песен, специално за родителите й, които бяха седнали близо до сцената, заедно със щерката Теодора. Ивана им благодари на колене, в бяла роба с венец на главата, и запя в дует с баща си.

Концертът беше в три части, разножанров и много емоционален. Когато Ивана запя "Моя страна, моя България", дуетният и партньор Васил Иванов развя на сцената българското знаме, организаторите пък поднесоха грандиозна изненада с фойерверки.

Кулминацията на вечерта бяха дългите хора, които се извиха около сцената. Ивана не се умори да пее над три часа, а айтозлии - да танцуват.

В 10.00 часа в събота започна конкурсната програма. Журито в състав Председател: проф. д-р Елена Кутева – Директор на Държавен фолклорен ансамбъл”Филип Кутев” – София и членове Цвета Кехайова –хоров диригент и музикален педагог-Бургас, Петър Димитров –Директор на ФА”Тунджа”-Ямбол и Димитър Тонев –хореограф,главен художествен ръководител на ФА” Атанас Манчев” – Бургас се настани в централната шатра, за да чуе изпълненията на близо 120 участници в първия конкурсен ден.

Втората празнична вечер на "Славееви нощи" по традиция е посветена на местните състави. В събота вечерта на сцената се изявяваха Танцов състав "Звънче", формация "Мисис", Съставът за изворен фолклор и Битовият хор на НЧ "Васил Левски 1869", Танцов състав "Славейче" към Военен клуб Айтос, Танцов състав "Тракийче" и Танцов клуб "Генгер". Нашите състави събраха многобройна наша си публика. Кметът Васил Едрев благодари на ръководителите Димитър Русков - Нони, Ивелина Костадинова, Маргарита Петрова, Пенка Стоянова, Милка Рускова, Росица Кавръкова с цветя и награди за съставите.

В неделя, от сутринта до късно следобед, на сцената се изредиха още над 100 участници. В рамките на двата почивни дни се проведоха общо пет конкурса в три възрастови групи - до 14 г., до 18 г. и над 18 години. Конкурсите са традиционни - за изпълнители на народни песни, за инструменталист /гайда, кавал, гъдулка и тамбура/, за певческа група за изворен и обработен фолклор, за инструментална група за изворен и обработен фолклор, за танцова група.

Както всяка година, наградният фонд беше осигурен от Община Айтос и спомоществователи. Бяха връчени и специалните традиционни награди - на Кмета на Община Айтос „ЗА НАЙ-ЯРКО МЛАДО ДАРОВАНИЕ НА „Славееви нощи 2015”, Наградата на Ротари клуб - Айтос "За най-добър участник от Айтос в конкурсите на "Славееви нощи 2015" и Наградата на "АГРОДАР БЪЛГАРИЯ"ЕООД - Айтос с управител Дарина Ташкова "ЗА НАЙ-МАЛЪК ТАЛАНТЛИВ ИЗПЪЛНИТЕЛ НА БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПЕСЕН - АВТОРСТВО НА ФИЛИП КУТЕВ"

Имената на наградените в отделните конкурси и възрастови групи и съставите и изпълнителите получили специалните награди, ще научите днес от официалния сайт на Община Айтос www.aytos.org и в броя на НП в четвъртък.

Фолклорен ансамбъл "Атанас Манчев" - Бургас беше гост на неделната вечер. Заключителният концерт на "Славееви нощи 2015" отново събра хилядна публика. Айтозлии бяха единодушни, че 47-то издание на празниците е предизвикало изключителен интерес и може претендира за рекорд по броя на зрителите, които събра в трите празнични "нощи".

НП

Снимки