Само за две години мъжкият отбор на БК "Вихър" се нареди сред фаворитите на ББЛ

Да споделят какви са спортните им успехи през тази година, на среща с кмета Васил Едрев бяха Президентът Веселин Владев, треньорът Дечо Коешинов и представители на мъжкия баскетболен отбор на БК "Вихър" - Айтос.

А баскетболистите ни има с какво да се похвалят. Само за две години, мъжкият отбор на клуба постигна успех, за какъвто Айтос е мечтал десетилетия наред. За краткото време от своето създаване до днес, мъжкият тим, стъпка по стъпка се опитва да върне старата баскетболна слава на Айтос, огромен принос за която имат Коешинов и Владев.

"Израстване има и при децата, "орлетата" вече надиграват връстниците си от успешни клубове с традиции. И израстват не само като резултатност, но и като интерес към баскетболната игра. Расте броят на феновете на играта - миналата година, на мачовете в залата имаше по двайсетина деца на трибуните. За радост, сега, на последните два турнира, имаше толкова много деца, които се вълнуваха и подкрепяха своите" каза в кметския кабинет Коешинов.

Няма друг клуб с толкова много изяви - всеки уикенд, почти осем месеца в годината, и децата, и мъжете участват в турнири в Айтос и в страната. Взискателността на треньорите и постоянството се увенчава с медали. Макар и отскоро заедно, мъжете на БК "Вихър" - Айтос доказаха, че могат да мерят сили с най-добрите и са отбор с бъдеще. С чудесна игра и спортен хъс, мъжкият отбор на БК "Вихър" се поздрави с третото място в Българската баскетболна лига /ББЛ/.

Кметът Васил Едрев, който години наред е защитавал баскетболната чест на Айтос като състезател на "Вихър", посрещна представителите на клуба със сърдечни поздрави за успеха. И с благодарност към ръководството, треньорите и състезателите, че съумяват да върнат на айтозлии пословичната преди години любов към баскетбола. "След като десетилетия баскетболът отсъстваше в Айтос, бронзовите медали от втората Баскетболна лига в България са за клуба и за Айтос, резултат с огромна стойност", каза още граноначалникът.

Баскетболистите поднесоха на кмета Купата, спечелена от мъжкия отбор, закачиха му медал и му подариха специално изработена състезателна тениска с логото на клуба и с надпис "№1 ЕДРЕВ". За прекрасната спортна зала, за вниманието към баскетбола и за финансовата подкрепа на Община Айтос, кметът получи благодарност и от всички баскетболисти, които през годината са били част от състава на мъжкия отбор с треньор Дечо Коешинов - Тодор Георгиев, Йоан Николов, Диан Тачев, Васил Йосифов, Симеон Апостолов, Йордан Киров, Стоян Милчев, Стоян Петков, Константин Коев, Артьом Александренко, Динко Жеков, Александър Коешинов, Стоил Аладжов.

"Направи ми впечатление, че нашата зала беше с най-многобройна публика, от всички мачове, които са се провеждали в Лигата", каза капитанът на отбора Васил Йосифов."Залата тепърва ще се пълни, защото баскетболът е част от историята на Айтос. Айтоските баскетболисти са били гръбнакът на "Черноморец" - Бургас. Залата беше пълна, целият град живееше с радостта от победите" припомни още кметът. Спомени за баскетболната слава на Айтос сподели и президентът Владев. Той посочи и настоящата цел на клуба - приемствеността. "Преди четири години започнахме от нулата, за да възродим играта. Сега в мъжкия отбор вече играят момчетата, които преди четири години за първи път влязоха в залата. Имаме Детско-юношеската школа, в която се подготвят различни поколения, за да има приемственост.", заяви Веселин Владев.

Дълъг и интересен беше разговорът на бившите и сегашни състезатели и треньори за миналото, настоящето и бъдещето на баскетбола в Айтос. А общият им стремеж е любимата игра на хиляди да се завърне в града ни с успехи, победи и ново звездно начало. А тези, които все още не са част от айтоската баскетболна общност е добре да знаят, че този бърз, подвижен и вълнуващ спорт е забавен дори само за гледане.

 

 

 

Снимки