СЕДМИ ГОДИШНИ НАГРАДИ „СПОРТИСТ, ТРЕНЬОР И ОТБОР НА ГОДИНАТА" АЙТОС 2015

   Церемония по връчването на Седмите годишни награди за спортист,

треньор и отбор на 2015 г. се проведе в петък, на 15 януари т.г. в Заседателната зала на Община Айтос, под патронажа на кмета Васил Едрев. На събитието присъстваха Председателят на Общински съвет - Айтос Красимир Енчев, членовете на постоянната комисия по образование, култура, спорт и туризъм в ОбС - Айтос, с председател Петър Хараламбов, представители на спортните клубове, състезатели и треньори.  

"През 2015 г. се радвахме на изключителните постижения на айтоските спортисти, на успехите и резултатите на треньорите и отборите. Редно е, в началото на новата година да оценим подобаващо труда и усилията им. Благодаря на всички номинирани в трите категории - всички се достойни да бъдете номер едно. Тази година за спорта ще има повече средства, предстои и обновяване на спортната база", заяви градоначалникът преди да връчи статуетките, плакетите и наградите на най-добрите.  

За първи път наградите се раздават през м. януари, заради изключителната конкуренция в надпреварата за титлите в отделните категории. Съгласно Наредба на Община Айтос, в анкетата за номинирането на най-добрите спортисти, треньори и отбори участваха Председателите на Управителните съвети на осем спортни клуба, представители на медиите и членовете на Общинската експертна комисия по спорта. Резултатите от анкетата бяха обобщени по точкова система, за да се стигне до крайното класиране.

Волейболен клуб "Айтос” - ОТБОР № 1 на 2015 година

Само три, но качествени тима, бяха номинирани за отбор на 2015 г. Тази категория беше учредена за първи път през 2014 г. В анкетата, с 29 точки, третото място беше определено за отбора на Спортен клуб по борба "Айтос" с председател на УС и треньор Ружди Ахмед. От създаването си през 2008 г., Клубът е школа за шампиони, носители на медали и купи от Държавни шампионати и международни състезания.

    30 точки и второто място в класацията е за мъжкия футболния отбор на "Вихър 2000" Айтос. С 34 точки, титлата Отбор на Община Айтос за 2015 година заслужи отборът "юноши младша възраст" на Волейболен клуб "Айтос”-  с Капитан Еркан Реджеб. Старши треньор на тима е Димитър Кавръков. Това е и отборът, който за кратко доказа, че волейболът има бъдеще в Айтос.

      Катя Цанева е ТРЕНЬОР №1 на Община Айтос

В състезанието за най-добър треньор на 2015 година се включиха 7 номинирани. 40 точки от анкетата събра Георги Маджаров- треньор в шахматен клуб „Аетос 64”- Айтос - кандидат-майстор на спорта от 1985 г., участник в квалификационни турнири за световно първенство за юноши 1986 и 1987 год. Изявен състезател на Дружество „Вихър” Айтос до края на 80-те години. Играе в редица национални турнири с международно участие. В момента Маджаров е треньор на младите шахматни надежди на Айтос. 

На шестата позиция, с 51 точки застана Любомир Няголов- треньор в ФК „Вихър”- Айтос. Няголов е треньор на единият от  детските отбори на "Вихър" и футболист в представителния мъжки отбор на "Вихър". Детският отбор на Няголов заема водещи позиции в местни и областни първенства.

Мартин Бенов- треньор в Спортен клуб по спортна акробатика «Орел»- Айтос получи доверие от 53 точки и стана пети в класацията на треньорите. Бенов има принос за развитието на спортната акробатика в Айтос и за запазване и издигане на престижа на България на международни, европейски и световни състезания.

57 точки получи Анести Апостолов- треньор в ФК „Вихър” Айтос. Бивш футболист, в момента - треньор на отбора на юношите младша възраст. През 2015 г. отборът заема едно от челните места на областното първенство. Димитър Кавръков - треньор във «Волейболен клуб Айтос» е №3 в класацията. Кавръков е бивш състезател по волейбол, многократно е обявяван за най-добър разпределител на републикански първенства за момчета и юноши през периода 1996-1999 год. Двукратен републикански шампион е за момчета до 15 г. През периода 2007-2008 г. е треньор по волейбол в СК „Локомотив” София. От началото на 2014 г. е треньор и във „ВК Айтос”.

      Втора позиция с 77 точки заема Гьоксел Сейдали- треньор на „Спортен клуб по борба „Айтос”, създал шампиони и носители на медали и отличия от състезания в страната и чужбина.

      85 точки, първото място и приза "ТРЕНЬОР на 2015 г." в тазгодишната класация са за Катя Цанева - треньор в Спортен клуб по спортна акробатика «Орел»- Айтос.

В продължение на 40 години, Цанева влага знания, умения и опит за развитието на спортната акробатика в града ни. Последната й голяма победа е участието на нейните възпитанички от най-добрата женска двойка на Клуба в състава на националния отбор на Световното в Китай през 2016 г.

Атлетът Дурсун Дурсун заслужи титлата СПОРТИСТ на 2015 година.

Номинирани за СПОРТИСТ номер едно бяха 15 състезатели от айтоските клубове. 62 точки в анкетата събра Юсуф Шабан Азис- състезател по футбол от Футболен клуб «Бяла река» с.Тополица. 81 точки събра Живомир Николаев Димитров, състезател в детския представителен отбор на ФК «Вихър» Айтос. Носител е на титлата „Голмайстор” на общинския детски турнир по футбол на малки врати 2015 г. Юскан Юсуфов Шабанов- състезател от ФК «Вихър»- Айтос, "юноши младша възраст" се изкачи в класирането с 84 точки. Пред него с 91 точки се нареди младата надежди на футбола Кънчо Бойчев Боев– състезател от ФК «Вихър»- Айтос. 93 точки доверие спортните деятели дадоха за Рейхан Рейхан Ибрям - състезател от Шахматен клуб „Аетос 64”. Следващата по-висока позиция с 109 точки, зае Росен Венелинов Вълчев- състезател от Волейболен клуб "Айтос". С една точка повече го изпревари Мариян Радостинов Рачев- състезател от Лекоатлетически спортен клуб "Айтос”, бронзов медалист от Държавното първенство за юноши младша възраст и юноши старша възраст. Още един лекоатлет, Мустафа Метин Мустафа- състезател от Лекоатлетически спортен клуб "Айтос”, получи признание за успехите си през 2015 г. със 117 точки в анкетата. С точка преди него е Шерифе Шевкетова Мурадова - състезател от „Волейболен клуб” Айтос. Нагоре в надпреварата за най-добър спортист, със 119 точки, се изкачи Адем Исмаил Осман- състезател от „Спортен клуб по борба- Айтос”. Спортист №1 на Община Айтос за 2014 година Алиш Гьоксел Алиш събра 143 точки. Алиш е сребърен медалист от Държавното първенство в Бургас 2015 и многократен шампион на България.

Четвърти в годишната класация са две момичета - Мариела Костадинова и Мими Казакова - най-добрата женска двойка на СКСА "Орел". Двете момичета са в състава на националния отбор за Световното по спортна акробатика в Китай през тази година.

Спортист №3 на 2015 г. със 166 точки актив стана Иван Бориславов Георгиев- състезател на Спортен клуб по ловна стрелба „Сокол 2010” Айтос, спечелил медали, купи и престижно класиране в състезанията от Държавния и Международния спортен календар на Българската федерация по ловна стрелба.

      Втората позиция с 170 точки зае смесената ни двойка по спортна акробатика- Траяна Кръстева и Янислав Митев. През м.г. смесената двойка на Клуба по спортна акробатика "Орел" - Айтос зае четвъртото място на Европейско първенство в Германия- Риза 2015 г.. В края на 2015 г. Янислав прекрати активната си състезателна дейност, затова освен статуетката за Спортист №2, получи и благодарствен адрес от кмета Васил Едрев за принос към айтоската акробатика.

 Фаворитът на класация 2015 с най-много точки в анкетата - 204, е състезателят от Лекоатлетически спортен клуб "Айтос” Дурсун Османов Дурсунов. С този резултат Дурсун беше обявен за СПОРТИСТ №1 на ОБЩИНА АЙТОС ЗА 2015 Г.

НП

 

Снимки