Семейният фестивал „Лятно театро 2024“ идва в Айтос по повод Деня на детето

На 30 май по покана на община Айтос в града гостува пътуващият фестивал „Лятно театро“, за да отпразнуваме всички  заедно - деца и родители - предстоящия Ден на детето.

Празникът започва в 16:30 ч. на площад “Свобода” с фейс арт ателието "Шарени муцунки" и забавната анимация с игри "Лятна игротека". Програмата продължава с куклено-театралния спектакъл “Каквото направи дядо, все е хубаво” по приказката на Андерсен и вдъхновяващата арт-работилница "Клечковци". Зрителите на фестивала могат да се насладят и на интерактивната изложба с добавена реалност "Дигитално мастило", Организаторите ще зарадват децата и с невероятното Шоу със сапунени мехури "Балон като слон" на любимецът на всички малчугани Коле Китанов от куклен театър “Мале мале”.

Тази година “Лятно театро” отново е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели. 

Фестивалът „Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства и носител на приза за сценични изкуства с кауза на наградите на Артакция.  Компанията е създадена от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията. През 2023 г. дава старт на първия в Габрово 24-часов театрален маратон „Театър-24“, който още с пилотното си издание печели наградата „Събитие в областта на културата в Габрово“ с най-много гласове и от журито, и от публиката. 

Повече за програмата на празненството в Айтос ще откриете на събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/297712699976007/

Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на община Айтос и любимите на децата Кубети.

Снимки