Славееви нощи - една любов завинаги!

Празниците събраха хиляди в конкуренция с Европейското по футбол

Народната песен и народният танц са част от визитката на Айтос - градът, който роди най-българския композитор. През 1968-ма, големият Филип Кутев слага началото на една традиция, която и до днес е емблема на чистия български фолклор, на младостта и таланта. „Славееви нощи“ 55 години са живата връзка на Кутев с родния му град - традиция, която обединява  миналото и настоящето на Айтос с красотата на българското народно изкуство.

Проливен дъжд притесни организаторите в деня на откриването – 14 юни, а айтозлии се шегуваха, че „няма как на „Славееви нощи“ да не вали -  така е всяка година, по вода ще ни върви!“

Два часа преди началото, слънце огря сцената и хиляди дойдоха в парк „Славеева река“. Кметът Васил Едрев посрещна дъщерите на Филип Кутев – проф. Елена Кутева и Надежда Кутева. Специално за откриването, в Айтос гостува и Областният управител проф. Мария Нейкова. От народните представители, само Галя Василева дойде да сподели празника с айтозлии. „Който веднъж е бил на „Славееви нощи“, няма как да не се връща отново и отново тук“, призна Василева. Сред гостите беше и Изпълнителният директор на РАО „Тракия“, големият приятел на Айтос проф. Иван Върляков.

За 55-ти пореден път националното знаме и флагът на Празниците бяха издигнати с националния химн и славиевите трели. „Славееви нощи 2024“ бяха открити с традиционен танцов спектакъл на НЧ „Васил Левски 1869“ и празнично обръщение на кмета Васил Едрев. „55 години след началото, „Славееви нощи” са събитие, празник на българския дух! Най-истинската сцена за млади таланти и приемственост между поколенията. Както всяка година през м. юни, ще споделя с Вас увереността си, че „Славееви нощи” ще ги има, докато живеят айтозлии на тази древна земя“, каза в празничното си обръщение към гражданите и гостите, кметът.

Хиляди аплодираха проф. Кутева, председател на журито на конкурсите. „Все повече са участниците и все повече са децата, които се явяват на тази сцена през годините. Благодаря на кмета Васил Едрев, за това, което всяка година върши за „Славееви нощи“. Благодаря на природата, че спря дъжда точно навреме.“, заяви проф. Елена Кутева от сцената.

Проф. Мария Нейкова сърдечно поздрави айтозлии, че пазят дългогодишната традиция на танцовото, музикалното и певческото фолклорно изкуство. „Славееви нощи” се налагат като своеобразен мост между поколенията и съдействат за приемствеността на народностното ни богатство. Благодаря за чудесната организация на кмета на Община Айтос Васил Едрев под чийто патронаж се провежда фестивалът на българската традиция, на младостта и талантите.“, каза в приветствието си проф. Нейкова. Областният управител обяви, че с кмета Васил Едрев инициират създаването на музей на Филип Кутев - учредител на „Славееви нощи“ и на събора в Копривщица – двете най-големи фолклорни събития в България.

„Славееви нощи” са единодушно признати за най-авторитетната традиционна културна проява в региона. По броя на участниците, не могат да бъдат сравнявани с нито един фолклорен празник в региона. А парк „Славеева река“, в който се провеждат е най-добре благоустроеният изкуствено създаден парк в Югоизточна България, който догодина ще празнува 100-годишнина.

И по думите на проф. д-р Елена Кутева, айтоските „Славееви нощи” са второто по значение национално фолклорно събитие след Народния събор в Копривщица, чийто създател е също композиторът Филип Кутев.

 Заради популярността и авторитета, извоювани в годините, участниците в конкурсите бяха много – общо над 1500, на възраст от 5 до 90 години. „Много са участниците, много са и наградите.“, коментира проф. Кутева. Те са осигурени от Община Айтос и спомоществователи. Четири са традиционните специални награди, осигурени от кмета на Община Айтос, Ротари клуб- Айтос, АГРОДАР БЪЛГАРИЯ и семейство Кутеви.

И т,рите вечерни концерта събраха хиляди около сцената. На откриването, Ансамбъл „Пирин“, Благоевград спечели в конкуренция с Европейското по футбол - с красотата на българските гласове и багрите на автентичните народни носии.

Втората концертна вечер беше айтоска – на фолклорните състави от града. Красиви гласове, опазени от времето и много танци на талантливите деца и млади хора на Айтос поднесе на хилядната публика традиционният концерт. На закриването в неделя пък, НЕЛИНА взриви сцената с чар и талант и с всяка следваща песен „нареждаше“ все по-дълги хора на поляната.

И през деня, атмосферата на айтоските празниците беше неповторима - с изобилието на красиви и опазени от времето носии със сложни шарки и плетеници - строго симетрични и чисти, в съчетание с неподправения народен талант, с гласовете, звуците, стъпките – със символите на националната ни идентичност.

И тази година Фолклорният празник съвпадна с рождената дата на своя вдъхновител - композитора Филип Кутев. На 13 юни се навършиха 121 години от рождението на композитора.

 

 

На „Славееви нощи 1986 г.“, за първи път в рамките на тридневните празници се организира конкурс за млади изпълнители. Много са млади дарования започнали своя творчески път от сцената на празниците. Като мост между поколенията, празниците стимулират интереса и любовта на децата и младите хора към българското национално изкуство. Утвърждават живата народна песен, музиката и танца като един от приоритетите на съвременната ни култура.

От 2002 година, няма възрастови ограничения за участниците в конкурсите - провеждат в три възрастови групи – до 14, до 18 и над 18 години.

Неповторима е атмосферата на айтоските празниците с изобилието на красиви и опазени от времето носии със сложни шарки и плетеници - строго симетрични и чисти, в съчетание с неповторимия народен талант, с гласовете, звуците, стъпките – със символите на националната ни идентичност.

И тази година Фолклорният празник съвпадна с рождената дата на своя вдъхновител - копозитора Филип Кутев. На 13 юни се навършиха 121 години от рождението на композитора.

 

 

Снимки