В СОУ "Хр. Ботев"

 Не случайно СОУ "Христо Ботев" избра Деня на Земята, за да покаже на колеги, приятели и гости първата за България SAND REALITY BOX - Виртуарна пясъчна кутия. "Няма по-подходящ повод от Деня н Земята за провеждането на първия за страната демонстративен урок в нашето училище с т.н. интерактивен пясък, създаден от изследователи в Калифорнийския университет в Дейвис Калифорния. Опазвайки природата, по лесен и достъпен начин, даваме възможност на нашите възпитаници да получат нагледна представа за трудните за осмисляне географски понятия и карти. Най-важната част на висикотехнологичното учебно помагало е специалният пясък, доставен от САЩ. С него, децата и учителите създават всички възможни релефни форми, включително в мокро състояние.", обясни за НП преди атрактивния урок Директорът на СОУ "Христо Ботев" Пенка Кирязова.

   Идеята е на учителите по география, след като изгледали интересен клип в интернет. После, от една американска дървена кутия с интерактивен пясък, екип на "Планикс" ЕООД  - Бургас изработил уникалнината учебна система. Пясъкът търсили дълго, защото се оказало, че в Европа такава екстра няма.

  Всяко движение върху пясъка изобразява реалната земна повърхност. Всеки, дете или възрастен, може да го докосва, да моделира форми с ръце или лопатка, защото е абсолютно безвреден. Софтуерът задава условията - на каква дълбочина, например, пясъкът приема формата на воден басейн, или на каква височина може да се превърне в планина.

   Цената на учебната новост зависи от техниката, която се влага - между 8 и 10 хил.лв. 98 кг е количеството на пясъка, който абсорбира водата по различен начин отобикновения, и мокър е още по-лесен за моделиране, стана ясно от съвместната презентация на домакините и "Планикс" ЕООД.

   Кметът Васил Едрев също се включи в урока и призна, че е изключително изненадан от демонстрацията. Той поздрави Пенка Кирязова и учителите, че не са спестили средства и усилия, за да развиват обучението на своите възпитаници с високотехнологични новости. Градоначалникът благодари на екипа на СОУ "Христо Ботев" за куража да експериментира и да успява в интерес на децата на Айтос. Екипът от "Планикс" също се включи с благодарности към директорката Кирязова за доверието да изработи пясъчната кутия и да бъде първото българско дружество, успешно реализирало нелеката задача.

    Уникалната придобивка, резултат от тримесечната съвместна работа на дружеството и училището, представиха учителите Зорница Колева, Станимир Стойчев и шестокласниците Рени и Джено. Демонстративният урок беше под формата на драматизация, шестокласниците влязоха в ролите на жители на античния римски град Помпей, за да представят пясъчно изображение на изригващия вулкан Везувий.

    Управителят на "Планикс" ЕООД Росица Цонева и колегите й Нивелин Мирков и Методи Савов бяха изключително ентусиазирани от идеята да доразвият почти неограничените възможности на "вълшебната" кутия. "Те са не само наши партньори, но и приятели, защото сътрудничеството ни е от доста години. Благодарение на тези сърцати млади хора, нашите най-смели мечти се превръщат в реалност.", заяви  Кирязова.

  Идеята е децата да работят с пясъка, за да видят реалните изображения на понятия като релеф, планина реки, езера и т.н.. Не по-малко "запалени" по атрактивното пособие бяха и възрастните - всеки искаше лично да се убеди във възможностите на пясъка. "Може и животни да пуснете", пошегуваха се с изобретателите, впечатлени гости.

  "Интересна е първичната реакция на най-малките ученици от І - ІV клас. Те се страхуват да пипнат пясъка, но след като го пипнат, трядно могат да бъдат отделени от кутията" сподели първите си наблюдения от реакцията на малчуганите, Цонева.

   Директори и учители, родители, деца и гости дълго разпитваха екипа на "Планикс"  за начина, по който работи кутията, за възможностите на пясъка, и може ли тази или онази географска карта да бъде проектирана.

Тайната на кутията е сложна система, която се захранва от компютър с процесор и графичен ускорител последно поколение, в добавка на късофокусен проектор и 3D камера, монтирани над специална водоустойчива маса пълна с т.нар. кинетичен пясък. И макар че представителят на НП, както и останалите гости на изключително интересния демонстративен урок, надали биха се наели категорично да заявят, че са разбрали как точно работи интересното учебно устройство, то със сигурност ще направи географията любим предмет за многобройните възпитаници на СОУ "Христо Ботев".

Снимки