Спира приемът на пациенти във Вътрешно отделение - ще лекува само Covid-19

Болните се лекуват на втория етаж, първият етаж е отделен за персонала

Болницата в Айтос спира приема на пациенти във Вътрешно отделение, защото там ще бъдат лекувани само пациенти с COVID-19. Заповедта е издадена от Регионалната здравна инспекция - Бургас на 29 септември. Причината – увеличеният брой на болни с коронавирус, след като през тази седмица беше установено ново огнище в шивашки цех.

Ведната след издаването на заповедта, притесненията на медиците от МБАЛ Айтос ЕООД бяха свързани със сградата, която е само с един вход за пациентите и персонала и практически е невъзможно разделянето на потоците. "Създаваме организация поне условно да бъде направено това разделение, макар че за сега входът е един. Вторият етаж на сградата е вече подготвен, там настаняваме пациентите с положителен тест за коронавирус, които имат нужда от лекарско наблюдение. В момента болните от Covid-19 в отделението са 10 души. Първият етаж на сградата на Вътрешно отделение ще се ползва само от медицинския персонал, там болни няма да бъдат настанявани. Но така броят на леглата пада на 20. Остава проблемът с общия вход, имаме идеи и мисля, че с подкрепата на Общината до дни трябва да го решим ", заяви за НП управителят д-р Паруш Парушев.

Пулмологът, две сестри и една санитарка, работещи в МБАЛ Айтос ЕООД също са диагностицирани с Covid-19. Старшата медицинска сестра Дафина Георгиева пък е категорична, че персоналът е готов да работи в създадените условия. А грижите на управителя сега са свързани с търсенето на решение за директен вход за втория етаж.

Снимки