Старт на Великденските прояви в Айтос

Точно в 10.00, днес, на Велики четвъртък, малчуганите от ЦДГ "Здравец" - Айтос ще влязат в Ритуалната зала на Община Айтос, за да поднесат Великденски поздрав към общинските служители. Час по-късно, в Айтос започва Великденски празник на площад "Свобода". НЧ "Васил Левски 1869" традиционно събира децата на открито за голямото боядисване на яйцата. За втора поредна година читалището и ученици от айтоските училища ще рисуват и върху огромни яйца, които ще бъдат част от градския екстериор за празниците. За децата от всички възрасти Община Айтос е осигурила лакомства и безалкохолни напитки.

Площадните емоции около яйцата ще бъдат съпроводени с флашмоб, в който ще участват читалищните художествени състави. На втория ден от Великден, Общината и Църковното настоятелство дават курбан за здраве в двора на храма от 10 часа.

Пролетното настроение след Великден ще прелее в Пролетен празник 2015 на 17 април, от 13.00 часа. На площад "Свобода". Община Айтос и НЧ "Васил Левски 1869" традиционно организират конкурса “От Цветница – до Гергьовден” с участието на представителни групи от всички учебни заведения и читалища на територията на община Айтос.

Обредни, певчески и танцови групи ще представят обичаи от пролетния празнично-обреден календар – Цветница, Лазаровден, Великден и Гергьовден. Участниците ще се състезават в три възрастови групи –

начален, среден и горен курс.

По традиция ще се проведат и четири конкурса - ревю на лазарски костюми, конкурс за моминска китка или кумичен венец, за великденско яйце или великденско дърво и обредни хлябове. С експонатите от конкурсите, във фоайето на Читалището ще бъде подредена Великденска изложба още днес.

Община Айтос е подготвила награди и грамоти за победителите. 

НП

Снимки